SØRLANDET: Tett snøfall i åtte til ti minusgrader og opp til stiv kuling gjorde 2. februar til årets hittil mest utrivelige på Sørlandet.

Les oppdaterte statusmeldinger i denne saken

Kolonnekjøring hører til sjeldenhetene langs kysten. I dag ble slikt tiltak innført på E 39 mellom Lyngdal og Vigeland for kjøretøy over 7,5 tonn, etter at flere vogntog kjørte seg fast.

Fra bilbergingsselskaper meldes det om et par timers ventetid for assistanse.

— Nå er det rimelig kaotisk, bilister står fast på nær sagt alle veier, rapporterer Ole Myrene, daglig leder i Falck Redning, Kristiansand.

— Bilister kjører seg fast og må ha drahjelp ut fra snøfonner. Vi har alle våre seks enheter på veiene, sier daglig leder i Viking Kristiansand, Karl Sigurdson.

Alle enheter ute har også Kristiansand ingeniørvesen.

OPPFORDRING.

  • For vår del vil det si omtrent 100 mann og kjøretøyer. Vår jobb er å holde alle kommunale veier i best mulig stand. Men det klarer vi ikke uten hjelp, sier vaktsjef Arvid Høyåsen, som har to innstendige oppfordringer til publikum:

— Ikke parker langs kommunale veier. Og ikke kast snøen ut i veibanen. Slipper vi disse ekstra utfordringene, vil brøytejobben vår bli langt enklere.

— Mye kjeft å få?

— Noen meldinger får vi jo. Men de fleste viser forståelse og er fornøyd.

Fra Kjevik melder Thomas Langeland om opp mot tre kvarters forsinkelser.

FLY, TOG OG BUSS.

  • Flyene er forsinket inn til oss, enten de kommer fra Oslo eller Amsterdam. Stengning har foreløpig ikke vært nødvendig, vi klarer å rydde unna mellom ankomstene, sier lufthavnsjefen.

Persontogene på Sørlandsbanen er ikke lenger utstyrt med snøplog, slik de var før. Likevel melder pressevakt Dag Svinsås i Jernbaneverket bare om mindre forsinkelser i snødrevet. Flest minutter etter rute, totalt 25, var et tog i Rogaland i formiddag.

Fra Nettbuss Sør og konkurrenten.no meldes det bare om små forsinkelser.

— Suksesskriteriet under slike forhold er ikke å holde ruta, men å holde bussen på veien, påpeker daglig leder i sistnevnte selskap, Tom Roger Øydne.

Så var det oss andre, med hver våre utfordringer. Som å bli kvitt stadig større fonner fra egen grunn uten å frese dem over til naboen.

Trøsten for alle som synes det holder nå, er værmeldingen for i dag, onsdag: Bris og sol.

Men pusterommet varer ikke lenger enn til torsdag. Da ventes ytterligere et par døgn med snøvær i sør.