Denne saken kan du lese mer om i Fædrelandsvennens papiravis onsdag.

Kommenter saken under.

HÆGEBOSTAD: Hver dag siden ulykken for syv år siden har moren Nina Haugland Jacobsen tatt seg av sin sønn 24 timer i døgnet. Det ønsker hun å fortsette med, men fra nyttår ble hun fratatt retten til pleiepenger.

— Stian har levd syv og et halvt år på overtid. Han ble hjerneskadet og lam i armer og bein etter å ha blitt liggende 45 minutter under vann. Jeg vet ikke hvor lenge vi får ha ham hos oss, men Stian skal uavhengig av hvilken hjelp jeg får fra det offentlige få lov til å bo hjemme, sier moren.

Tragedien

I juli 2002 hadde sønnene på fire og seks år vært på fisketur sammen med sin far, da minstemann falt i sjøen fra brygga på industriområdet i Vågsbygd. Faren hoppet uti for å prøve å redde ham, mens seksåringen som sto alene igjen på kaia fikk varslet noen i nærheten om det som hadde skjedd.

Det gikk tre kvarter fra Stian falt i vannet, til redningsdykkere fant ham og faren på fem meters dyp. Faren døde senere av skadene han pådro seg.

Stian ble som følge av ulykken hjerneskadet og lam i armer og bein. Han må få sondemat og drikke gjennom slanger og må ha hjelp til absolutt alt. Han kan ikke snakke, men kommuniserer ved hjelp av smil og lyder. Stian ville utvilsomt hatt krav på institusjonsplass, som ville ha kostet det offentlige det mangedobbelte av det som Nina Haugland Jacobsen langt for å pleie, mate og være tilgjengelig hele døgnet for sønnen.

Uenige

Nav viser til Folketrygdslovens bestemmelse om at pleiepenger skal opphøre når en sykdom går over i en varig og stabil fase. I samme lovtekst heter det imidlertid at det kan gjøres unntak dersom sykdommen eller funksjonshemningen forverrer seg og går inn i en ustabil og kritisk fase.

I en erklæring fra leger ved Sørlandet sykehus datert 17. desember 2009, heter det imidlertid at de ikke anser pasienten som stabil. De viser til at gutten nylig har vært innlagt til utredning for problemer med blant annet ekstra mye sliming og surkling i brystet, og at disse episodene i verste fall kan føre til respirasjonsstans og påfølgende hjertestans.

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder er ikke villig til å kommentere saken til Nina Haugland Jacobsen spesielt. Han kan derfor ikke si hvorfor pleiepengene hennes falt bort etter så mange år.

— På generelt basis kan jeg si at pleiepenger ikke er ment å være en ytelse som skal dekke tapt arbeidsinntekt på grunn av omsorg syke barn. Det er det først og fremst ordninger som omsorgslønn fra den enkelte kommune og grunn- og hjelpestønad fra folketrygden som skal dekke. Ofte velger kommuner å innvilge omsorgslønn fordi dette bli rimeligere enn opphold på institusjon, sier Per Lund.

- Absurd

-Skulle jeg tatt konsekvensen av Navs beslutning om å frata meg pleiepengene, måtte jeg ha tatt meg arbeid utenfor hjemmet. Det ville imidlertid ført til at det offentlige måtte ha betalt andre til å pleie Stian i større grad enn de gjør i dag. Jeg er utdannet aktivitør, og ville da kanskje jobbe med tilsvarende oppgaver som jeg har med sønnen min, sier Nina Haugland Jacobsen.

I en uttalelse til Nav skriver kommunelege Johan Anders Hallmann at Det ville være absurd å tvinge moren ut i annet arbeid og la annet mindre egnet personell pleie sønnen. Han viser til at han anser moren for å være godt egnet og at hun daglig legger ned et stort arbeid i å pleie sønnen.

Les mer om denne saken i Fædrelandsvennens papiravis onsdag.

Kommenter saken under.