OSLO: Forklaringen er enkel, mener valgforsker Frank Aarebrot. Han advarer mot å gå i den fallgruva alle utenlandske journalister har gjort under sine besøk i Norge. De forstår ikke at Frp i Norge har langt flere bein å stå på enn innvandring.

– I Norge viser bakgrunnstall at kampen mot skattenivået, bompengene, alkoholavgiftene og tilsvarende saker er like viktige som innvandringsspørsmålene. John Alvheims kritikk av helsevesenet og andre sider ved velferdsstaten skaffet Frp like stor oppslutning som Hagens syn på innvandring, sier Aarebrot.

Les alle saker om valget 2011 på fvn.no/valg

Skummel utvikling

Valgforskeren ser likevel en skummel utvikling i bakgrunnstallene for Frp. Tre ganger flere av dem som stemte på partiet sist er nå kommet i tvil og havnet på gjerdet. Samtidig er det bare en tredel av de gamle velgerne som er blitt mobilisert.

– Oppgaven for Frp blir å flytte oppmerksomheten fra innvandring til integrering. Partiet kan ikke vende ryggen til store befolkningsgrupper hvis det vil ha oppslutning, sier Aarebrot.

Han tror langt flere velgere som oppfatter seg som en del av innvandrerbefolkningen vil gå til urnene ved dette valget enn tidligere. Det vil alle partier unntatt Frp tjene på, mener han. I tillegg minner han Siv Jensen på at tiden ikke er inne til å snakke for høyt om politikerforakt.

– Akkurat nå er folks oppfatning av politikerne mer positiv enn på lenge, sier han.

Høyre fullmobilisert

Den kraftige tilbakegangen for Høyre vil ikke Aarebrot legge så stor vekt på. Partiet har ikke mistet så mange velgere, men andre har mobilisert og da forskyver hele bildet seg. Høyre var fullmobilisert og det samme er Arbeiderpartiet blitt. Den sterke overgangen fra Ap til Høyre som har pågått siden i vår, er stanset opp.

– For både Ap og Høyre vil målet for denne korte valgkampen være å holde stillingen og samtidig sikre seg en andel av den velgerskaren som nå føler at de tilhører «det norske».

– Vi må forstå at bildene av imamer og prester i fellesskap gjør noe med en stor del av befolkningen. De føler seg mer hjemme og de vil stemme, men Frp er neppe deres parti, sier Aarebrot.

Sterk fremgang

Arbeiderpartiet går kraftig fram på nye meningsmålinger i kjølvannet av terroraksjonen 22. juli.

Nesten sju prosentpoeng løfter partiet seg på månedsbarometeret til Respons Analyse, den første målingen i Aftenposten etter angrepene. Trenden har vært den samme også i andre meningsmålinger den siste tiden.

– Den følelsesmessige mobiliseringen har vært enorm. Det usikre er om engasjementet blir holdt oppe over tid, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.

Tross alle oppfordringer om å bruke stemmeretten i valget neste måned, ser han en risiko for at deltakelsen kan bli lav.