KRISTIANSAND: — Dette er den tyngste beskjeden jeg har fått til nå. Jeg håpet at han kunne ha sonet i et helt vanlig fengsel, sier Emma Martinovic (18), fylkesleder i Vest-Agder AUF til Fvn.no

22. juli svømte hun fra Utøya mens Anders Behring Breivik skjøt etter henne. En av kulene hans traff henne i armen. Siden har hun blogget mye om de vonde minnene.

Et lite sjokk

I dag har hun vært på jobb på Søgne og Songdalen lensmannskontor som vanlig. Da hun fikk beskjeden om de sakkyndiges konklusjon, kom det som et lite sjokk.

— Egentlig er jeg veldig forvirret, jeg vet ikke hva jeg skal føle eller tenkte. På den ene siden vet jeg at han alltid kommer til å sitte inne, enten det er i fengsel eller i psykiatrien. Men det hadde vært så mye greiere hvis han måtte sitte i fengsel. Han slipper liksom for lett med psykiatrien, sier Emma Martinovic.

- Dette er tungt

Jannike Arnesen (20), leder i Kristiansand AUF, satt på kaia på Utøya 22. juli da Breivik passerte henne på vei fra ferga. Hun opplevde å miste mange av sine venner i massakren. Også Arnesen synes konklusjonen fra de sakkyndige er tung å få.

— Dette er tungt. Jeg skulle ønske han kunne dømmes på den måten jeg håpet, at han var strafferettslig tilregnelig, sier Jannike Arnesen til FVN.no.

— Men at mannen er sprit sprø, er det ingen tvil om, legger hun til.

Hvis gjerningsmannen blir underlagt tvunget psykisk helsevern, vil dette vedtaket bli behandlet på nytt hvert tredje år. Jannike Arnesen frykter nå at mediesirkuset fortsetter i årene framover.

— Jeg hadde håpet å glemme ham i 20 år etter rettsaken. Nå skal han vurderes hvert tredje år, og det blir jævla slitsomt, sier hun .

Vil ikke konkludere

Åse Louise Inntjore Egge.

Åse Louise Inntjore Egge (18), fylkesleder i Aust-Agder AUF, var også på Utøya 22. juli.— Det eneste jeg vil si, er at jeg ikke har lyst til å leke psykolog, det er nok av dem som gjør det. Jeg har ikke kunnskap nok til å avgjøre om dette er riktig konklusjon eller ikke.

- Får konklusjonen noe betydning for deg?

— Personlig gjør den jo det, men det har jeg ikke lyst til å utdype.