Villsau fra Uvår: Trine Lohne sjekker pinnekjøttet som henger til tørk på låven, og krysser fingrene for at åpningen går som planlagt. -Hva hvis jeg ikke får svar på søknaden før jul? Hvem vil kjøpe julemat i februar? Foto: Tore Andr Baardsen
Søte fristelser: Fra kjøkkenbenken har Trine Lohne produsert karameller og konfektsjokolade i esker og spann, planlagt solgt i gårdsbutikken som har fått navnet Trine på Gården. Støtteerklæringene har haglet inn på Facebook og gir henne ny giv til å stå på. Foto: Tore Andr Baardsen

SØGNE: — Jeg prøver å sette Søgne på kartet på en positiv måte, og skaper mellom fem og åtte lokale arbeidsplasser. Da er det utrolig frustrerende å bli stoppet på denne måten, sier Trine Lohne.

"Trine på gården" er i ferd med å etablere seg som et begrep i kommunen, allerede før hun har åpnet eller solgt et eneste produkt fra eiendommen ved Salemsveien. Da Fædrelandsvennen presenterte planene i august, brant hun entusiastisk for å sette Søgne på matkartet. Med produksjon av kortreist mat og fokus på barn og unge, ivret Lohne, med fagbrev som kokk, fiskehandler og butikkslakter, etter å komme i gang.

Forlagte brev

Åpningen var planlagt i oktober, i god tid før julesalget, så snart formalitetene var i orden. Det skulle vise seg å være en tungrodd prosess.

— 5. juni sendte jeg søknaden. 3. oktober fikk jeg avslag. Begrunnelsen var at jeg som privatperson ikke kunne stå som ansvarlig søker, det må et byggfirma eller en byggkonsulent gjøre. Det tok dem altså fire måneder å se at en signatur var feil. Hvorfor kunne de ikke gitt meg beskjed om det før? spør Lohne.

Før hun sendte inn søknaden om bruksendring, kontaktet hun kommunen om akkurat dette.

— Jeg ville vite hvilke skjema fra andre etater jeg måtte legge ved, og om jeg kunne signere som tiltakshaver. To ganger fikk jeg muntlig svar på at ja, det kunne jeg, og at jeg måtte legge ved bekreftelser fra Statens vegvesen og Arbeidstilsynet, forklarer hun.

Siden har saksbehandleren etterlyst brevene fra både veivesenet og Arbeidstilsynet.

— Jeg vet kommunen har fått begge to. Om de blir forlagt, eller blir borte i systemet på annen måte, vet ikke jeg, men de fikk jo brevene på nytt. Og hver gang jeg var i kontakt med kommunen, spurte jeg: "Er det noe mer nå? Har dere fått alt?" Ikke én gang gjorde de meg oppmerksom på det med signaturen, fortviler hun, og slår ut med armene:

Avansert system

— Nå har jeg fått beskjed om at jeg ikke kan søke om hverken serveringsbevilling eller godkjenning hos Mattilsynet før alt er dokumentert godkjent av kommunen. Hva hvis det tar fire nye måneder? Hvem vil kjøpe julemat i februar?

På låven henger pinnekjøtt fra villsauene på Uvår og tørker. I skap og kasser står stabel på stabel med konfektsjokolade, ripsgelé, sylteagurker og hermetiserte pærer. Hundre kilo mel er gått med til å eksperimentere seg fram til blandingen for det steinovnsbakte brødet de skal produsere. Påmeldingene til matkursene strømmer på.

— Jeg har investert en halv million og sagt opp jobben for å satse på dette, og var like ved å gi opp. Men så fikk jeg massiv støtte på Facebook. Det har gitt meg ny giv, forteller hun.

Nå får hun hjelp av et firma til å ordne godkjenningene hun trenger.

— Jeg burde tatt kontakt med dem fra dag én. Systemet er så avansert at mannen i gata ikke har en sjanse til å klare dette alene, fremholder Lohne.

Åpningen er utsatt til 3. november. Om den holder, vet hun ikke.

— Dette sliter meg mer ut enn hundre kilo pærer som må bearbeides før de blir for modne!

- Har gitt tilbakemeldinger

— Vi venter vi fortsatt på en komplett søknad fra Trine Lohne, sier saksbehandler Anne Marit Tønnesland i plan- og bygningsetaten. Hun sier det blir feil å påstå at Lohne feilaktig ble opplyst om at hun selv kunne stå som ansvarlig søker.

— Hun kunne stått ansvarlig dersom kravene fra Arbeidstilsynet var annerledes. Det kunne ikke kommunen avgjøre på et tidligere tidspunkt, ettersom vi ikke fikk deres tilbakemelding før 19. september. Derfor kan vi ikke se at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken. Vi har gjennom hele prosessen vært i kontakt med Trine Lohne, og forklart hva som måtte til for at vi skulle kunne godkjenne søknaden. Vi har uttrykt at vi er positive til søknaden, men at det formelle må på plass, presiserer Tønnesland.

- Altfor lang tid

— Dette må vi få fart på, slik at Trine på Gården kan åpne som planlagt. Det har tatt altfor lang tid allerede, og det er bare å beklage, fastslår ordfører Åse R. Severinsen (H) i Søgne.

Hun er svært begeistret for Trine Lohnes planer med gården på Salemsveien, og ble involvert i saken i forrige uke.

— Nå sier plan- og bygningsetaten at de vil prioritere en ny søknad, og bidra til at hun kan åpne 3. november, så må vi håpe at det går i orden, sier ordføreren.

— Kunne kommunen vært mer behjelpelige med å veilede i søknadsprosessen?

— Ja, vi kan helt klart bli bedre på veiledningsplikten. Bruker vi mer tid i starten på å informere om hva en søknad bør inneholde, og hvordan folk bør gå fram, tror jeg vi sparer både publikum og saksbehandlere for mye etterarbeid. Dette er noe vi delvis har drøftet, og som vi må drøfte mer.