ARENDAL: I sommer sank den historiske seilskuta "Shanti Devi" da den lå til kai ved Vindholmen i Arendal. Båten var til restaurering og sank på mystisk og uforklarlig vis. Nå har skuta sunket igjen på helt samme måte.

— Jeg fikk beskjed om dette tidligere i dag og dette er helt krise, sier skipper på skuta, Arne Nordihus til Fædrelandsvennen onsdag kveld. Han var da på vei fra Oslo til Arendal for å få oversikt over situasjonen.

Ingen synlige skader

Han vet ikke hvordan skuta har sunket. Torsdag morgen skal gjengen bak båten ta en vurdering på situasjonen.

— Den ligger omtrent i samme posisjon som etter at den sank i sommer. Skuta har ingen synlige skader, sa Nordihus til Agderposten, som først meldte om hendelsen.

Siden i sommer har skuta fra 1905 blitt tømt og flere deler har blitt demontert og styrket på jakt etter grunnen til at den sank. Selv etter inspeksjoner med dykkere og andre eksperter fant man ikke noen naturlig grunn til at skuta skulle bukke under på Vindholmen.

- Tålt svært hardt vær

— Jeg har vært ute i rimelig hardt vær med denne skuta og har hatt mastene under vann i bølgetopper, men likevel klart å reise den opp igjen. At den skulle synke to ganger på uforklarlig vis ved kai i Arendal, er smått utrolig, sier skipperen.

— Man begynner jo nesten å lure på om det er gamle Axel Jensen som begynner å røre på seg, sier Nordihus og henviser til den kjente forfatteren som bodde på båten med sin kone fra 1984 og til 1990. Under den tiden var flere prominente gjester som Salman Rushdie om bord på skuta, som i den tiden lå til kai ved Aker Brygge.

Kostbar redningsaksjon

Da båten måtte heves i sommer kostet det over 300.000 kroner og totalt anslår Nordihus at det er brukt flere millioner på å restaurere den historiske båten.

— Det er en veldig fin gjeng som har stått bak dette og vi har fått en utrolig goodwill fra alle i Arendal den tiden vi har vært her. Alt fra fiskere, til kranførere til båtfolk har stilt opp. Nå må vi bare fokusere på å få den opp igjen, sier skipperen.

Den 107 år gamle skuta får ingen statlig støtte og har ikke en type forsikring som vil dekke hevingen.

Ingen forurensning

Nordihus sier at båten var tømt for olje og diesel og at det ikke er noen fare for forurensning fra båten. Det var det heller ikke i sommer. Han sier det foreløpig ikke er aktuelt å gi opp båten som han mener har stor norsk kulturhistorisk verdi.

— Er det Axel Jensen som står bak så får han sende flere tegn, humrer Nordihus. - Vi gir ikke opp enda.