KRISTIANSAND: Tirsdag morgen møttes partene i Kristiansand tingrett, der Markussen hilste hjertelig på ordfører Ivar Lindal. Advokat Jon Schultz representerer Markussen mens advokat Jens Arne Mosland representerer kommunen.

Det var under et kommunestyret i Lindesnes høsten 2005 at Markussen sprang gledesbomben for lokalpolitikerne om at hun ville gi gaven. Hun satt siden selv i byggekomiteen, og satte flere forutsetninger for at hun ga gaven. En av de viktigste var størrelsen på museet i kjelleren. I følge henne er museet blitt 168 kvadratmeter for lite i forhold til hva hun og kommunen avtalte.

I forkant at rettssaken har kommunen tilbudt seg å utvide museet med 100 kvadratmeter ettersom det finnes et rom i kjelleren som ikke er i bruk, men det har Markussen avvist.

Et annet stridstema er at ferdigstillelsen av bygget en rekke ganger ble utsatt. Den skulle ha vært ferdig 1. oktober 2008, men ble utsatt flere ganger. Til slutt satte Markussen en strek ved 1. mai 2009, da måtte bygget være ferdigstilt. Det skjedde ikke, bygget ble først tatt i bruk i midten av juni.

Markussen reagerer også at momsrefusjonen som kommunen fikk for hennes gave, åtte millioner kroner, ikke ble brukt til kulturhuset slik avtalen var.

En annen mer pikant konflikt mellom partene er at er peisen i biblioteket fortsatt ikke virker, tross iherdige forsøk på å få den til å fungere. Flere ganger er biblioteket blitt fylt med røyk. Markussen bevilget penger spesielt til denne peisen, og krever 168.000 kroner tilbake for peisen som ikke fungere.

Det er satt av tre dager til saken. Onsdag skal retten på befaring i kulturhuset for å se hva saken handler om.

For øvrig gjorde Markussen et forsøk på forlik i saken i fjor, da hun ba kommunen om å ikke legge ned Vigmostad skole og Spangereid Omsorgssenter. Dette ble blankt avvist av kommunen. Men i ettertid ble likevel ikke disse institusjonene lagt ned.