KRISTIANSAND: — Vi vil ha Norge ut av EØS. Det har Sosialistisk Venstreparti ment lenge, men diskusjonen rundt tjenestedirektivet har gjort det enda mer aktuelt. Det toppet seg da fagbevegelsen i det offentlige og private samlet seg i kampen om vikarbyrådirektivet. Arbeiderpartiet måtte alliere seg med Høyre for å få det gjennom. Jeg tror EØS-avtalen blir en stor sak i valgkampen, sier Thore Wiig Andersen, fylkesleder i Aust- Agder SV.

- Ikke nok

En stor del av fagbevegelsen har den siste tiden tatt til orde for å ta bort arbeidslivsdelen av EØS-avtalen mellom Norge og EU.

Wiig Andersen og kollega Morten Ekeland, fylkesleder i Vest-Agder SV, mener dette bereder grunnen for bredere EU-debatt.

— Vi frykter for svekkede arbeidstakerrettigheter, og at dette vil true den norske velferdsstaten, sier Thore Wiig Andersen.

SV + fagbevegelsen

Han sier SV har et stadig økende samarbeid med arbeidstakerorganisasjoner.

— Det er økende misnøye med Arbeiderpartiet i fagbevegelsen. På vår siden finner vi stadig større sammenfallende interesser mellom SV og fagbevegelsen, sier Morten Ekeland.

Han snur på spørsmålet, når vi kommenterer at SV faktisk selv sitter i en regjering som iverksetter vikarbyrådirektivet.

— Denne gangen bør ikke spørsmålet gå til SV, men til Arbeiderpartiet. Ap må ta en stor runde med seg selv, om partiet alene, imot både SV, Senterpartiet og fagbevegelsen, vil innføre omstridte EØS-direktiv, sier Ekeland.

Begge avviser at et nei til avtalen er proteksjonistisk motivert.

— EØS-avtalen ble tredd ned over hodet på oss, og er udemokratisk. Vi ønsker en fri handelsavtale som alternativ til EØS. Det har andre fått til, sier Ekeland.

— Det tror jeg også. EU er også avhengige av Norge, sier Wiig Andersen.

- Absurd

Fungerende leder Trond Madsen i NHO Agder sier han ikke tror noen i næringslivet på Sørlandet som tror en exit fra EØS ville gagne dem.

— EØS-avtalen er en av grunnene til at det går så bra på Sørlandet. Avtalen reduserer kostnadene ved å stå utenfor EU, sier Madsen.

Han sier han "sliter med å forstå" at andre avtaler kan erstatte EØS.

— Vi har fått gode robuste avtaler. Når det gjelder vikarbyrådirektivet, så sikrer det tryggheten for arbeidstakerne. Det er absurd at SV og arbeidstakerorganisasjoner ikke støtter dette, som også støttes av arbeidstakerorganisasjoner ute i Europa, sier Madsen.

Leder Tor Arne Johnsen ved Sørlandets Europakontor på Gimlemoen i Kristiansand tror ikke det finnes realistiske alternativer til EØS-avtalen, som ivaretar norske interesser bedre.

— Jeg tror ikke det er realistiske, så lenge EØS-avtalen ivaretar norske interesser så godt som den gjør, skriver han i e-post til Fædrelandvsvennen.