Tidligere har det vært mye søppel etter russetreffene på Odderøya. Her etter treffet i 2008. Foto: Christian Wulf

KRISTIANSAND: — Det kommer totalt rundt 3000 russ. De kommer fra hele Sørlandet, og fra Stavanger og Telemark, forteller Vegard Møller Launes, russepresident på Vågsbygd videregående skole og leder for Russestyret i Vest-Agder, til fvn.no.

– Har alltid vært flinke til å rydde opp

Han tror det vil bli et bra arrangement, selv om russetreffet på Odderøya historisk sett har fått et dårlig rykte på seg.

– Vi har på alle arrangementene våre, alltid vært flinke til å rydde opp etter oss, og vi har over 60 personer som skal være med å rydde opp etter treffet på søndagen, sier Launes som dermed lover et søppelfritt Odderøya etter treffet.

– Vært mye variabelt tidligere

Leder for «Odderøyas venner» håper russen holder ord.

– Det har vært mye variabelt der tidligere, og erfaringene våre er ikke alltid de beste, men vi stoler på at de tar ansvar selv om de er russ, sier leder Harald Flå.

Konserter og van-konkurranser

«Sørlandstreffet» omfatter både Bendiksbukta og Odderøyhallen på Odderøya. Treffet begynner fredag ettermiddag og varer til søndag. På programmet står blant annet konserter i Odderøyhallen, van-konkurranser, volleyball, skolekonkurranser og et forsøk på verdens største skattejakt. Russepresidenten lover å ha sikkerheten i høysetet under hele treffet.

– Sikkerheten er sterkere enn noen gang. Vi har leid inn 16 profesjonelle vakter i tillegg til våre egne vakter så vi er godt bemannet, sier Launes. Han tror på en god og hyggelig atmosfære på Odderøya.

Politiet: - Har ekstra beredskap

Andre som er godt bemannet i helga er politiet, som forteller at de vil ha ekstra beredskap i helga.

— Vi prøver å ta høyde for dette treffet i tillegg til andre arrangementer som er i helga, og har tilpasset vaktstyrken i forhold til det, sier Hans Kristian Sødal, seksjonsleder for ordensseksjonen ved Agder politidistrikt.

Han bekrefter at de har mottatt en sikkerhetsplan fra russen og føler at russen har kontroll.

– Vi opplever at arrangøren har presentert et godt opplegg som tilsynelatende vil ivareta både sikkerheten og det ordensmessige, sier Sødal.