KRISTIANSAND: — Det er dette som blir utfordringen. Nå går vi rett inn i ørkenen, og har en etappe på 450 kilometer uten vei foran oss, sier Erik Gran Kvaase på telefon til fvn.no.

Sammen med Aleksander Gamme fra Hamar er venndølen på vei gjennom Sahara. Nord-sør-kryssingen av ørkenen skal være den første som blir gjennomført på tandemsykkel.

SLITEN: Aleksander Gamme tar seg en pust i bakken. Foto: Privat.

450 kilometer med stein og sand

Etter å ha syklet om lag 1600 kilometer er duoen nå halvveis, og befinner seg for øyeblikket i byen Djanet i Algerie.

— Frem til nå har vi syklet på asfalt og noen grusetapper. Nå har vi 450 kilometer foran oss uten vei, og totalt 700 kilometer til neste by, sier Kvaase.

Etter to hviledager begynner de syklingen onsdag. Kvaase er ved godt mot før ferden går inn i ingenmannsland.

— Det ligger en oase på veien, men der kunne de ikke garantere oss drikkbart vann. Det var visst en kamel som hadde dødd i nærheten av vannkilden, sier Kvaase.

Vannmangel blir forhåpentligvis ikke noe problem, ettersom de har med seg en følgebil fylt med proviant og annet utstyr. De har også med seg en satelittelefon som kan benyttes i nødstilfeller.

— I Algerie er vi pålagt å ha med oss noen. Det har litt med sikkerheten å gjøre. For å kunne komme inn i landet må du ha en avtale med en guide, som er ansvarlig for hva som skjer med oss, sier Kvaase.

SLUTT PÅ VEI: Etter å ha syklet på asfalt og grus starter nå ørken-eventyret for alvor for Erik Gran Kvaase (t.v.) og Aleksander Gamme. Foto: Privat.

— Fare for kidnapping

Ifølge Kvaase kan det også være andre farer som lurer langs veien.

— I noen områder skal det visst være fare for kidnappinger. Det er en trygghet å ha med en følgebil. Samtidig liker vi å være litt alene. Vi pleier å sende den foran oss, slik at vi får litt mer følelsen av å være på tur. Da kan bilen heller snu og varsle oss om det skulle være noe å melde fra om, sier Kvaase.

Ifølge Kvaase er det for øyeblikket om lag 35 grader på dagtid. Om natten ligger temperaturen mellom null og ti grader.

— Hvordan ser været ut fremover?

— Ja, du spør som sørlendinger flest. Jeg spurte guiden om været, men da fikk jeg bare til svar været det blir som det blir. De er ikke så opptatt av det her, virker det som. Men det ser heldigvis ut til at det ikke blir så mye vind. Vi tygger en del sand mens vi sykler, og det kan være litt ubehagelig, sier Kvaase.

Forsinket start

De to hadde i utgangspunktet planlagt å sykle om lag 80 kilometer om dagen, men på grunn av forsinkelser i starten er dagsetappene nå oppjustert til 200 kilometer.

— Vi har satt en dato som vi må forholde oss til. Guiden har andre ting på programmet, og vi har også et visum som løper ut, sier Kvaase.

Sykkelduoens har opprettet en egen blogg, hvor du kan følge syklistenes strabaser frem til målet, Agades i Niger.