KRISTIANSAND: Like før klokka 23 mandag kveld tikket det inn en melding på telefonen til anleggsleder Kjetil Håverstad hos maskinentreprenøren Kartevoll AS. Meldingen ble sendt automatisk fra et kamera han hadde montert i anleggsområdet.

— Vi er tre stykker som får en bildemelding på telefonen dersom kameraet fanger opp bevegelser, sier Håverstad til Fædrelandsvennen.

Han forklarer at firmaet tidligere har blitt rammet av en rekke tyverier og hærverk og de hadde sett seg lei.

Kollega Johnny Tveit var den som var nærmest. Etter få minutter var han på vei mot Kuliaveien. Der så han en bil som virket mistenkelig, før han kjørte videre mot de parkerte gravemaskinene.

— Der hoppet det plutselig ut en kar, som stakk rett ut i heia, sier Tveit.

Tok opp jakten

LØP: Her er gravemaskinfører Johnny Tveit og en politibetjent på anleggsområdet en halvtime etter at den tredje litaueren ble funnet under en båt. Foto: Overvåkningskamera

Kort tid senere fikk han øye på den mistenkelige bilen igjen. Han la seg på hjul og ringte politiet. Sammen med en politipatrulje fulgte han etter bilen til byen, hvor to personer ble pågrepet.— Da fikk jeg en følelse av at han jeg så ikke hadde kommet seg inn i bilen igjen, sier Tveit, som ringte Håverstad og en tredje kollega.

Ifølge Håverstad hadde ikke politiet ressurser til å lete etter rømlingen, så de tok derfor affære på egen hånd.

— Vi tenkte søren heller, vi får bare komme oss på heia selv. Han hadde jo satt fra seg greie spor i snøen, sier Håverstad.

17 minusgrader

Rundt midnatt trasket de tre av gårde i 17 minusgrader og 15-20 centimeter dyp snø.

— Vi var ikke akkurat kledd for dette, med joggesko og dongeribukser. Men vi hadde så mye adrenalin i kroppen at vi ikke merket kulda, sier Håverstad.

Sammen med de to andre fulgte han sporene i retning Nodeland.

— Det var tydelig at han ble skremt, for vi kunne se at han hadde hoppet rett utfor noen 15-20 meter høye skrenter. Etter en og en halv time hørte vi noen lyder og skjønte at vi nærmet oss, sier Håverstad.

- Kunne ha frosset i hjel

De ringte da politiet, som sendte en hundepatrulje til stedet. Bikkja klarte ikke å spore opp tyven, men det gjorde derimot Johnny Tveit.

— Jeg fant igjen sporene, som førte rett til en nedpakket båt. Jeg sa til politimannen: Der er han. Garantert, sier Tveit.

Det viste seg å stemme. Opp av båten kom det en svært kald litauer med hendene over hodet. Da var klokka rundt halv to.

— Han gikk bare i joggebukse og frøs nok mer enn oss. Hadde han ikke kommet seg inn i en varm bil, tror jeg han hadde frosset i hjel, sier Tveit.

Siktet for dieseltyveri

Politiet bekrefter overfor Fædrelandsvennen at tre litauere ble pågrepet.

— Det var tre litauere i alderen 21-28 år, sier operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt.

Anleggsleder Håverstad håper historien kan føre til at bedriften blir rammet av færre tyverier i tiden fremover.

— Nå skjønner kanskje folk at vi følger litt med, sier Håverstad.