KRISTIANSAND: — Skal politikk bli attraktivt for flere, og skal vi få med oss nye generasjoner, kreves en viss anstendighet. Derfor ønsker jeg at bystyret drøfter hvordan vi skal uttrykke oss, forteller Abdullahi Alason når vi treffer ham på stand i Markens lørdag.

Onsdag ble Alason omtalt som ”neger fra svartese Afrika” av bystyrerepresentant Bjarte Vestøl (Frp). Vestøl brukte ordene i et forsøk på å rose Alason. Han forsøkte skryte av at Alason er blitt leder i kulturstyret i Kristiansand og en ressursperson, selv om han har innvandrerbakgrunn.

Forslag

Etterpå har Alason godtatt Vestøls unnskyldning – og begge omtaler hverandre som venner som respekterer hverandre.

— Jeg vil likevel forsøke å få til et møte med Vestøl om hvordan han ser på ordbruk i bystyret, og hvordan man bør ordlegge seg. Dessuten vil jeg ta det opp med Arbeiderpartiets gruppe. Jeg ønsker å fremme et konkret forslag i neste bystyremøte. Jeg har ikke formulert det ennå, men det går på å sikre et språk for respekt og anstendighet, sier Alason til fvn.no.

Forbilder

— Som politikere er vi forbilder. Det må vi ta veldig på alvor. Det har vært mye rart i bystyret opp igjennom. Alle har rett til å si sin mening, men vi må ta et oppgjør med angrep på personer og grupper. Skal vi ha mer åpenhet og mer demokrati, må vi få inn en grunnleggende respekt og en grunnleggende anstendighet, sier Alason.

Bjarte Vestøl har vært opptatt med fjellklatring og derfor utilgjengelig for kommentar. Frps gruppeleder Tor S. Utsogn synes Alason drar saken vel langt nå.

— Han har godtatt Frps og Vestøls uforbeholdne unnskyldning. Jeg synes derfor det er noe rart at han tar opp igjen saken. At vi skal oppføre oss respektfullt og høvisk i bystyret, er jeg selvsagt enig i. Vi har et bystyrereglemenet om det allerede. Jeg ser ikke behov for nye regler, sier Utsogn.

Folkets representanter

Utsogn minner om at bystyret er folkets representanter.

— Folk uttrykker seg ulikt. Jeg vil advare mot regelverk som blir så detaljert i forhold til hva som kan sies og ikke sies at det begrenser representantenes mulighet til å snakke klart og tydelig om hva de står for, sier Utsogn.