På sidelinjen sitter et skadeskutt Høyre på Grimstad hotell og håper noen kommer og vil snakke med dem.

Valget i Grimstad gir grobunn for tøffe politiske samtaler politikerne imellom. Det sittende flertall i kommunen med Venstre, Høyre, KrF og Sp har fortsatt flertall i kommunestyret, men i de siste ukene har Venstre og Høyre falt ut med hverandre.

Det betyr at det tirsdag formiddag ikke var flertall for noe alternativ i kommunen — og aktiviteten blant politikerne er meget hektisk.

– Vi jobber for å beholde den gamle samarbeidskonstellasjonen, og håper venstre og Høyre finner sammen, sier varaordfører Per Egil Mangor Pedersen (KrF). I kveld møtes de fire partiene for å se om de kan bli enige foran en ny fireårsperiode. Mangor Pedersen tror et svekket Høyre kanskje blir med likevel.

Valgets vinner

Den store vinneren Arbeiderpartiet og Per Svenningsen kommer inn i det nye kommunestyret med ni representanter. Det er halvveis til flertall på 18 representanter. Sentrum med Venstre og KrF sammen med Ap vil gi flertall.

Jokeren i spillet i Grimstad er Høyre som gjorde et relativt dårlig valg (13,8 prosent) og fikk fem representanter i kommunestyret. Gjør de alvor av å bryte samarbeidet med Venstre må de få til et samarbeid med alle andre enn Ap, SV og Venstre for å hindre Antonsen i å fortsette som ordfører.

Joker

En annen joker er KrF, som i dag har varaordføreren. Den posisjonen kan de lett forhandle seg fram til i de fleste nye konstellasjoner også, og blir det en bred enighet mellom KrF, Høyre, Frp og Sp vil de havne i kamp med Frp om ordførerstolen.

Antonsen og Venstre på sin side er sannsynligvis avhengig av Høyre og Johannes Kristiansen for å beholde makten. Så gjenstår det å se om de siste ukers stridsøks begraves, at den gamle konstellasjonen gjenoppstår, noe som betyr Antonsen i fire år til med varaordfører til KrF.