AGDER: I Vest-Agder har allerede Høyre hatt samtaler med Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet, avslører Høyres fylkesordførerkandidat Terje Damman fra Mandal.

Den nye gruppen ønsker fast budsjettsamarbeid, og vil prøve å finne en reell, politisk plattform, bekrefter Damman.

– Vi har ikke gjort skriftlige avtaler, og må nok snakkes utover valgnatten, sier Terje Damman, men presiserer:

– Jeg er fylkesordførerkandidat for Høyre, og vervet er målet vårt. Meningsmålingen er hyggelig, men vi skal stå på til siste slutt.

Målingen er utført av Respons Analyse på vegne av Fædrelandsvennen. Metode: Automatiske telefonintervjuer. Antall respondenter: 800 personer. Feilmargin: mellom 2 og 3,5 prosent.

Ryggen til ApDermed vender Høyre og KrF ryggen til Arbeiderpartiet på fylkesplan, på samme måte som i Kristiansand.

De fire siste årene har Høyre, Arbeiderpartiet og KrF hatt valgteknisk samarbeid for å fordele posisjoner i Vest-Agder, og også hatt budsjettsamarbeid.

– Vi har ikke gjort bindende avtaler, men vi håper først å bli enige med Høyre, Venstre og Frp. Men vi har ikke endelig vendt ryggen til Ap. Valgresultatet blir avgjørende, sier Thore Westermoen.

– Jeg liker kjeder

Terje Damman har sittet fire perioder i fylkestinget, de siste tre årene som leder av samferdsel, areal og miljøutvalget.

Dagens fylkesvaraordfører Toril Runden er listetopp og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet, og gir ikke opp.

– Vi går også for kjedet. Jeg går alltid for kjedet. Jeg liker kjeder, spøker Runden.

Aust-Agder

Aust-Agder ser ifølge meningsmålingen ut til å gå fra rødt til blått fylke. Laila Øygarden fra Arbeiderpartiet har vært fylkesordfører, Oddvar Skaiaa fylkesvaraordfører for KrF. Støttet av Sp og SV.

I dagens måling faller denne gruppen til 16 av 35 mandater, mens samarbeidskameratene fra Høyre, Frp, Venstre og Verdipolitisk parti Arendal har 19 mandater.

Målingen er utført av Respons Analyse på vegne av Fædrelandsvennen. Metode: Automatiske telefonintervjuer. Antall respondenter: 802 personer. Feilmargin: mellom 2 og 3,5 prosent.

Høyre går i målingen fram fra seks til hele ti mandater i aust. Dermed rykker Valles Høyre-ordfører Bjørgulv Lund opp som sannsynlig fylkesordfører i Aust-Agder.

– Stigende kurve

– Dette er positivt, nå gir du meg en god helg. Kjempebra, jeg har følt vi var på en stigende kurve, sier Bjørgulv Lund.

I Aust-Agder skal det ikke ha pågått samtaler mellom samarbeidspartnere før valget.

– Selvfølgelig er det naturlig å ta kjedet, men vi er åpne for samarbeid med alle, sier Lund.

– Det skal mye til før vi går ut av samarbeidet, men våre forhandlere får se når stemmene telles opp. Vi samarbeider godt med alle, sier KrFs Bjørn Ropstad.

– Dette ser ikke bra ut. Men vi har muligheter, og det er bare å stå på, sier Tellef Inge Mørland, Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat i Aust-Agder.