BYKLE: For to uker siden ble skikortene til samtlige instruktører i Skiservice avregistrert. Dermed har ikke skiskolen til Mosfjeld lenger noen mulighet til å drive virksomheten i alpintanlegget Hovden Skisenter.

Nå har skiskolen sendt en begjæring om midlertidig forføyning til Kristiansand tingrett, for å få tilgang til bakken igjen, inntil tvisten er avgjort av retten.

Enerett

Ifølge saksfremstillingen til skiskolens advokat, skal Hovden Skisenter AS ha solgt eneretten til å drive undervisning i alpintanelgget til selskapet Lagg AS. «Som følge av denne eksklusive avtalen har Hovden Skisenter AS nektet Skiservice Hovden adkomst til skiheisene og bakkene», skriver advokat Dag Herrem, som mener skisenteret ikke har anledning til å selge en slik enerett til bakken.

— Bakken er regulert som et offentlig friområde. De kan ikke selge en slik enerett til et offentlig område. Da har de kort og godt solgt en vare de ikke eier, sier Arne Johan Mosfjeld, som senest for et knapt år siden fikk bekreftelse fra skisenteret at skolen kunne drive sin virksomhet der.

Privat eiendom

Skianlegget er uenig. Gjennom sin advokat mener de at selskapet Hovden Skisenter AS har en eksklusiv rett til å drive næringsvirksomhet i bakken. – Hensynet til den private eiendomsrett må veie tyngst, skriver advokat Frode Vilster Sørli. «Konsekvensen av dette er at ingen andre kan drive virksomhet på området, uten Hovden Skisenter As’ samtykke», skriver han.

— Selv om Skiservice Hovden AS skulle ha rett til å drive skiskole i bakken, har de ikke rett til å bruke heisen i anlegget, skriver advokaten.

I tillegg har eierne av skibakken anført at skiskolen må betale medlemsavgiften til Destinasjon Hovden for å få adgang til bakken igjen.

Skiskolens skal ikke være uvillig til det, men deres advokat mener dette er irrelevant for saken som skal for retten.

Må betale

Daglig leder for Hovden Skisenter Asle Øystein Torset Skogstad sier det er flere grunner til at Skiservice nå er utestengt.

— Skisservice er en bedrift som ikke er medlem i Destinasjon Hovden, interesseorganisasjonen for reiselivet på Hovden. De har ikke betalt kontingent. Vår policy er at alle våre samarbeidspartnere og utøvende leverandører må være medlem der, sier Torset Skogstad.

— I Tilegg må de akseptere visse retningslinjer i skisenteret. De må gjerne ha skole i senteret, men det er satt visse krav til formaliteter som de ikke vil innfri, sier han.

— For eksempel?

— Jeg vil ikke utdype det nærmere. Men det er formalitetskrav som de ikke innfrir, sier Torset Skogstad, som poengterer at de ikke er ute etter å ramme enkeltpersoner i Skiservice.

— Det er folk vi kjenner. Men her er det snakk om firmaet som sådan, sier han.

— For det tredje: På dette området har vi eksklusiv bruksrett, derfor er det vår rett å sette spillereglene for dem som vil operer der, sier han.

Begjæringen om midlertidig forføyning skal behandles av Kristiansand tingrett 16. mars.