KVINESDAL: Den første glippen skjedde i forbindelse med straffesaksbehandlingen i kjølvannet av ulykken.

Ulykken fant sted 20. desember 2008. Ti måneder senere, 23. oktober 2009, ble det tatt ut tiltale i saken, og 11. januar 2010 forelå dommen fra Lister tingrett. Den domfelte i saken, en da 21 år gammel mann fra Sandnes, anket dommen åtte dager senere, den 19. januar. Først 26. oktober fikk lagmannsretten oversendt anken fra politiet.

For tre uker siden hadde lagmannsretten saken til behandling. Retten skriver i sin dom at det er ukjent hva som var årsaken til «liggetiden» på ni måneder, men den domfelte er ikke å bebreide for den sene saksbehandlingen, konstaterer lagmannsretten.

Førerkortbeslag

Den andre glippen fra politiet gjelder førerkortbeslaget.

Etter ulykken i Kvinesdal 20. desember 2008 ble førerkortet beslaglagt umiddelbart med bilførerens samtykke, frem til 9. juni 2009. Da ble samtykket trukket tilbake, men Jæren tingrett fastholdt beslaget frem til 18. desember 2009. Politiet leverte tilbake førerkortet 21. desember.

Lagmannsretten bemerker at i underkant av en måned senere forelå tingrettens dom om to års inndraging av førerkortet uten at det ble tatt initiativ fra politiet. «Han (domfelte) har senere brukt førerkortet daglig uten at det er noe å utsette på hans trafikale vandel. Aktors påstand vil innebære at han nå fratas førerkortet for ytterligere en periode på seks måneder», skriver lagmannsretten, som avviste kravet om nytt beslag.

Seks av de syv dommerne i lagmannsretten kommenterer dette forholdet spesielt i dommen.

Var i god tro

«Flertallet er kommet til det skal utmåles en tapstid tilsvarende den tid førerkortet har vært beslaglagt. Flertallet legger til grunn at på tidspunktet for beslagstidens utløp var etterforskningen avsluttet og påtalemyndigheten hadde hånd om alle forhold som begrunnet eventuelle videre førerkortsanksjoner. Domfelte måtte oppfatte det slik at grunnlaget for fortsatte sanksjoner ikke lenger var til stede, da han etter vel etter ett års beslag fikk førerkortet tilbake uten restriksjoner eller informasjon om videre forføyninger. Domfeltes begrunnede tro på at han ikke ville møte ytterligere reaksjoner, ble styrket da påtalemyndigheten også unnlot å følge opp førerkortspørsmålet etter tingrettens dom. Det er nå gått så vidt lang tid siden overtredelsen fant sted, og han har hatt førerkortet så lenge, at det fremstår som unødvendig byrdefullt å kreve at han igjen skal gi det fra seg. Innrettelseshensynet tilsier derfor at man avstår fra ytterligere førerkortforføyninger».

Ubetinget fengsel

Sjåføren fra Sandnes hadde hatt førerkort i et halvt år da han forårsaket trafikkulykken i bakkene opp til Utsikten i Kvinesdal. Han fikk skrens på bilen, havnet utfor kjørebanen, og bilen ble kastet inn på veien igjen liggende på taket. En passasjer i bilen fikk store fysiske skader, blant annet hjerneskader.

Straffen for den uaktsomme kjøringen er i lagmannsretten fastsatt til 21 dager ubetinget fengsel.