KRISTIANSAND: - Myndighetsutøvelse som representerer et inngrep i privates rettsstilling, krever hjemmel i lov, forklarer advokat Robert Dyrnes Hovland i advokatfirmaet Sørlandsadvokatene.

— Å forby visse klesplagg på en skole er i strid med ytringsfriheten og krenker elevenes rettigheter, sier han.

Advokaten har sett nærmere på russetøysaken, der Tangen videregående skole ville nekte russen å gå i russetøy.

— Denne saken har helt klare paralleller til hijab-saken, sier Dyrnes Hovland.

**Bakgrunn:

Elever får bruke russetøy likevel**

Nektes å bruke klær med "Russ 2010"-trykk

– I dag er jeg veldig glad, sier russepresident Kristin Tobiassen (18). Hun sto alene opp mot skolens ledelse og nektet å underskrive en avtale som forbød elevene å gå med russetøy før 16. april.

RUSSEPRESIDENT: Kristin Tobiassen (18) FOTO: AMUND HESTSVEEN Foto: Amund Hestsveen

– Vi følte oss truet da ledelsen sa vi risikerte anmerkning og nedsatt ordenskarakter hvis vi ikke signerte avtalen, sier Tobiassen.Etter Fædrelandsvennens oppslag på nett ble hun i går innkalt til møte hos rektor. Her ble hele forbudet skrinlagt.

– Dette er en seier for oss. Vi kan nå fritt gå i hva slags tøy vi vil.

Utenfor rektors område

— En rektor ville uansett aldri ha kunnet få igjennom et slikt forbud, tror advokat Robert Dyrnes Hovland.

Han mener det ikke finnes hjemmel for en rektor til å iverksette en instruks når den ikke ligger innenfor opplæringslovens formål.

— Dersom skolen skal lage slike ordensregler må det gis som en forskrift fra fylkeskommunalt hold. Dermed må den saksbehandles, sendes ut på høring og forhåndsvarsles og kunngjøres i riktige fora.

Selv om fylkeskommunen skulle iverksette en slik forskrift, ville nok elevene blitt vernet av andre forhold, mener advokaten.

- For å kunne forby et klesplagg kreves det hjemmel i lov. En lov som i dag ikke eksisterer, sier Dyrnes Hovland.

Han henviser til den europeiske menneskrettighetskonvensjonens artikkel 10 om ytringsfrihet, men vi trenger ikke å gå så langt.

— En annen mulighet er å argumentere med vår egen grunnlovs paragraf 100, der det heter at ”Ytringsfrihed bør finde Sted”.

- Skoleledelsen kan altså ikke lage alt de vil av instrukser og ordensregler?

— Nei, ikke når det, som i dette tilfellet, åpenbart går ut over lovens formål. En rektor forvalter offentlige interesser, og må styre skolen i tråd med opplæringsloven og forvaltningsloven.

SEIER: Russen ved Tangen videregående vant frem overfor sin egen skoleledelse. FOTO: AMUND HESTSVEEN

Medhold i fylkeskommunen

Denne våren har russen i Oppegård hatt en identisk opplevelse som Tangen-russen.

Der ga Fylkeskommunen Oppegård-russen medhold da de kontaktet fylket for å finne ut om skolen kunne forby dem å gå med russeklær før russetida.

– Vi er kjempefornøyd med denne avgjørelsen. Det gikk som vi håpet og trodde, sier Simen Schulerud Tønnesson i russestyret ved Oppegård videregående skole, til Østlandets Blad.

– Klesbruk er et privat anliggende, vi kan ikke regulere klesbruk eller nekte bruk av russeklær, sier assisterende fylkesdirektør Hilde Karin Kløvfjell i Akershus fylkeskommune.