KRISTIANSAND: Onsdag mottok Roger Normann Kjetil M. Stulands forskningspris for sine arbeider med regional utvikling. I den sammenheng gjorde han det klart at hans råd til Universitetet i Agder (UiA) er å fusjonere med Høgskolen i Telemark, nettopp for å få til regional utvikling. Spesielt innen teknologi.

— De miljøene som våger å ta posisjoner, er også de som klarer å skaffe seg en rolle nasjonalt. Både Trondheim og Stavanger har gjort det, og det er de som har blitt vinnere, sier Roger Normann som er seniorforsker ved Agderforskning og postdoktor i organisasjonsvitenskap ved UiA.

Han mener at et fusjonert universitet kan klare å skape et teknologimiljø som er så sterkt at det markerer seg nasjonalt innen sine fagområder. Det betyr mer penger og større miljøer.

Hard strid

Etter nyttår starter arbeidet med å utrede en fusjon mellom de to utdanningsinstitusjonene. Fem av seks dekaner ved UiA sier nei. De frykter hele teknologimiljøet i Grimstad blir flyttet til Porsgrunn ved en fusjon og at studiesteder i Telemark blir lagt ned.

I tillegg mener de det er lite å samarbeide om på andre fagområder enn teknologi.

— Jeg forstår godt at det kan være utfordrende å bli møtt med slike planer når man nettopp har vært gjennom en stor omorganisering, sier Normann.

Men legger samtidig til:

— Jeg tror ikke de helt ser hva som er potensialet fremover. På sikt tror jeg alle vil vokse, ikke bare ingeniørmiljøet. De andre fagmiljøene vil også bli styrket, selv om det på kort sikt kan bli en overlapping, sier Normann.

Han tror Norges gode økonomi er grunnen til at det ikke har vært flere fusjoner allerede. Utdanningsinstitusjonene har fått lov å fortsette alene.

— Men hvis du ser på utviklingen i andre land de siste 20 årene, har det vært en kontinuerlig prosess der institusjonene har blitt større. Erfaringene er positive. Du kobler sammen fagmiljøer som har drevet med sammenlignbare ting. Det styrker fagmiljøene.

I verdenstoppen

Det er denne effekten Roger Normann tror UiA kan oppnå ved å fusjonere med Telemark. De kan bygge opp et teknologimiljø som er viktig for lokalt næringsliv, samtidig som det er i internasjonal toppklasse.

— Hvis du vil være en internasjonal spiss, er det en fordel å være god på noe regionen har nytte av, sier Normann som ser for seg at forskningsmiljøene i Agder og Telemark kan få en nasjonal rolle både innen prosessindustri og offshorevirksomhet.

— Vil det ligge i Grimstad eller Porsgrunn?

— Det har jeg ikke noe svar på. Men det vi ser er at utviklingen går mot spesialiserte fagmiljøer som skal utvikle fremtidens regioner. Disse bør ligge i nærheten av næringslivet, så Agder burde ha gode muligheter til å spille en nasjonal rolle og tiltrekke seg både midler og kompetanse.

Tror studiesteder nedlegges

De fem dekanene som har gått ut mot fusjonen, mener en fusjon vil bety nedlagte studiesteder.

— Et fusjonert universitet vil ha sju studiesteder. Alle forstår at det ikke går. I Telemark er høyskolen spredt på fem steder, og det er ikke vanskelig å se at noen av disse blir nødt til å legge ned, sier Ernst Håkon Jahr, dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

Han har med seg dekanene Stephen Seiler, Birte Simonsen, Jan Oddvar Skisland og Sigbjørn Sødal. I et innlegg i Fædrelandsvennen skriver de at en fusjon mellom Telemark og Agder vil få store negative konsekvenser for landsdelen.

De tror nemlig at når studiesteder i Telemark må legges ned, blir resultatet at Telemark også vil kreve noe tilbake, nemlig teknologimiljøet i Grimstad.

— Telemark er sterke innen teknologi. Vi frykter at det som vil skje er at de vil sikre seg teknologimiljøet, mens Agder får andre ting. Hvis teknologimiljøet ikke er nok, kan de kreve sykepleie, og da er det ikke lenger noe igjen i Grimstad, sier Jahr.