FARSUND: — Det er forbanna ergerlig når vi ikke blir varslet og resultatet er en aksjon som i går kveld. Det koster jo ganske mye penger også, sier maskinsjef på redningskøyta Ægir, Csaba Lango, til fvn.no.

Han var på jobb i går kveld da nødmeldingen kom. Klokken 20.21 observerte Kystvaktskipet «Nornen» det de mente var tre røde fallskjermraketter like sørvest for Lista fyr. Dette tydet på at noen hadde fått problemer på sjøen og Hovedredningssentralen (HRS) sendte ut et helikopter til området, samt kystvaktskipet «Ægir».

— Det var jo i utgangspunktet en dramatisk melding, og det ble derfor en ganske stor redningsaksjon ut av det, forteller Lango.

Øvelse

Kartet viser hvor øvelsen fant sted. FOTO: Forsvaret.dk

Senere kom det inn flere meldinger om det samme fra land på strekningen mellom Mandal og Søgne, og det viste seg etter hvert at det kunne dreie seg om noe annet nødbluss som var blitt sendt opp.

— Hovedredningssentralen hadde kontakt med det danske flyvåpenet. Det viste seg de hadde hatt en øvelse nord i Skagerrak, og bekrefter å ha skutt raketter, sa operasjonsleder Per Lauvnes i Agder-politiet til fvn.no onsdag kveld.

Redningsaksjonen ble formelt avsluttet klokken 21.21. Det danske flyvåpenet informerer om øvelsene på sine nettsider . Her kan man lese at flyvingene i går kveld skulle foregå over Oksbøl på Sydvestjylland fra klokken 20 til 21.45 og fra klokken 23.15 til 01. — Det hjelper jo ikke oss så mye at de varsler om det på hjemmesidene sine, det er jo ikke sånn at vi sjekker de for eventuelle øvelser hele tiden, sier Lango.

Ønsker å slippe lignende episoder

På spørsmål om ikke HRS burde ha blitt varslet om denne øvelsen slik at man slapp en episode som i går kveld sier redningsleder ved HRS Sola, Siv Namork, følgende:

— Burde blir feil og si. Øvelsen foregikk på dansk område og det er ingen ting som tilsier at de skal varsle oss, men vi har i etterkant bedt de om å informere oss dersom de skal ha en slik øvelse i Danmark slik at vi slipper episoder som i går kveld.

Regningen på redningsaksjonen må det offentlige betale. Men til danskenes forsvar var det svært god sikt i område i går kveld, noe som gjorde at øvelsen som ble holdt 70 nautiske mil sør for Kristiansand, kunne bli observert langs kysten.

— Hadde det ikke vært så god sikt som i går kveld så hadde vi aldri sett det, opplyser Lango.

Bra at folk varsler

- Men hvordan kunne man få inntrykk av at det var nødbluss som ble sendt ut like ved Lista fyr når øvelsen ble holdt så langt borte?

— Det viser bare hvor vanskelig det kan være. Både å fastslå hvor lyset kommer fra, og om det er et nødbluss eller ikke. Man vet jo ikke helt hva man ser, men ser man et slikt lys på sjøen er jo en rakett noe av det første man tenker på. Det er jo egentlig positivt, for dersom det stemmer kan det jo være noen som er i fare, sier maskinsjefen på redningskøyta.

Han mener at det derfor var bra at man fikk så mange meldinger om lysene, også fra folk på land.

— Det er bedre at folk varsler oss, enn at de tenker at det sikkert ikke er noe alvorlig, fastslår han.

Fvn.no var i går kveld i kontaktet med Søværnets Operative Kommando i Danmark.

— Jeg har ingenting mer å tilføye, sa vakthavende offiser, som ikke ville oppgi navnet sitt.

Han henviste til norske sjøfartsmyndigheter.