VENNESLA: — Jeg forstår godt at alt skrytet for det nye kulturhuset gir flertallspartiene mersmak. Men nå styrer de Vennesla enten inn i økonomiske problemer eller inn i en fremtid med kraftig økning av eiendomsskatten. Vi er på vei inn i det uansvarlige, sier Hagen, som sitter alene i kommunestyret for Venstre.

KRITISK: Venstre kommunestyrerepresentant i Vennesla, Oddbjørn Hagen, er sterkt kritisk til flertallets pengebruk. Svømmehall mener han er unødvendig. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Nå håper han å samle opposisjonen om et felles budsjettforslag, for å få fram alternativer.— Det kuttes i frivillighetssentral og i tilskudd til næringslivet. Vennesla ungdomsskole får ikke den fullverdige utbyggingen skolen har ventet på i årevis. Dette for å få rom til en svømmehall vi ikke trenger, sier han.

KrF, Ap og Sp har lovet ny svømmehall, og rådmannen har derfor foreslått at den bygges. Prosjektet, som også innbefatter renovering av deler av Venneslahallen og en mindre utbygging av Vennesla ungdomsskole, er kostnadsberegnet til 81 millioner kroner.

Skolestruktur har vært den andre store saken i Vennesla-politikken i høst. Flertallet har sagt nei til rådmannens råd om å legge ned skoler. Nå skal alle beholdes. Det blir i stedet kutt på fire millioner i skoledriften.

Etterlyser riktige valg

— Begge disse sakene viser manglende vilje til å ta upopulære, men riktige, valg. Stort 25-meters basseng trenger vi ikke. Det holder å oppgradere det lille bassenget vi har. Det er ett kvarter å kjøre til Aquarama i Kristiansand, sier Hagen, og fortsetter om skole.

— Det er ille at vi heller skal kutte i skoledriften enn sørge for en effektiv drift av skolebygningene. Minst én skole skulle vært lagt ned. Jeg har ikke tatt stilling til hvilken, men det er riktigere å bruke pengene på en god skole for læring enn på mange bygg, sier Hagen.Han viser til situasjonen i andre kommuner, for eksempel Mandal, og frykter Vennesla er på vei mot økonomisk hengemyr

— Nå skal lånegjelden kraftig opp. Da er et par prosent høyere rente alt som skal til før handlefriheten forsvinner. Jeg håper vi i opposisjonen kan samle oss om en alternativ kurs som gjør at vi kan drive sunt – uten å måtte sende en enda større regning til innbyggerne, sier han og tenker på eiendomsskatten.

Frykter skattesjokk

— Den øker nå til 4,5 promille. Det er smertegrensen. Jeg frykter at Ap og KrF vil opp mot maksimalttaket på sju promille. La oss heller si nei til unødvendig pengebruk. Vi trenger handlefriheten vi har. Snart kommer eldreøkningen for fullt. Vi trenger god økonomi nå, for å greie å løfte eldreomsorgen i fremtiden, sier Hagen.

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) vil ikke kommentere detaljer i budsjettet, siden KrF, Ap og Sp skal forhandle onsdag kveld. Men hun sier dette:

— Hvis det er noen partier som har vært ansvarlige, fått ned gjelden, økt inntektene og fått opp de kommunale fondene, så er det Ap, KrF og Sp. Vi har sørget for en meget god økonomi i Vennesla, sier hun.