ARENDAL: Klokken 13 mandag avholdt de felles pressekonferanse i Otterslandgården på Tyholmen i Arendal.

Ottersland tilbød i vår Sørlandet sykehus en da Vinci-robot til 25 millioner kroner, under forutsetning av at den ble plassert ved sykehuset i Arendal. Etter mye fram og tilbake trakk han tilbudet.

Hemmelig personlig møte

Da grep styreleder Peder Olsen i Sørlandet sykehus og avtalte et personlig møte på hemmelig tid og sted, for å prøve å løse saken.

Dette møtet ble avholdt i Otterslands bygninger på Tyholmen i Arendal.

— Vi ble veldig fort enige, og jeg tror vi har vært ganske enige hele tiden, sier Ottersland.

Både han og Olsen er veldig glade for at de har fått til løsningen.

— Hadde ikke ventet gjennomslag

Ottersland innrømmet imidlertid at han nok har vært litt kjapp både i uttalelser og avgjørelser, for eksempel da han trakk tilbake tilbudet om gaven og krevde at sykehuset i Arendal skulle ha stedlig ledelse og konkurrere med Kristiansand.

— Det hadde jeg vel egentlig ikke ventet å få gjennomslag for, ærlig talt, sier han.

Roboten skal stå i Arendal. Det tverrfaglige miljøet i Kristiansand skal forestå diagnoser og annen behandling enn kirurgiske operasjoner.

— Dette kan gi en Ottersland-effekt, sier Olsen.

- Samarbeidet vil bli styrket

Med det mener han at samarbeidet mellom fagmiljøene i Arendal og Kristiansand vil bli styrket, og at hele det urologiske miljøet vil bli faglig bedre.

— På sikt ser vi også at robot vil kunne få anvendelse innenfor mer enn prostatakreftoperasjoner, sier Olsen.

Han vet ikke når roboten kan bli innkjøpt og plassert i Arendal. Men nå skal det etableres en tverrfaglig ledelse på tvers av fylkesgrensene for å skape et sterkt fagmiljø.

Viktig at strategiplanen ikke endres

For Ottersland har det vært viktig at ikke strategiplanen til sykehuset er blitt endret. Ottersland har også trukket tilbake motstanden mot at Kristiansand også kan få en tilsvarende robot i løpet av fem til sju år.

— Jeg er glad for og veldig imponert over at Ottersland vil gi en slik storstilt gave, det er en helt ekstraordinær gave. Jeg tviler på at det fins eksempler i Norge på denne størrelsen, sa Olsen svært glad.

Han har holdt sykehusdirektør Jan Roger Olsen løpende orientert om saken, og sikret seg ryggdekning for avtalen som ble undertegnet mandag formiddag.

22 juni skal styret i Sørlandet sykehus få saken på sitt bord. Peder Olsen kan ikke se noen grunner for at ikke gaven blir mottatt av styret.