TØRST: 150.000 liter brus gikk med i 2012. Foto: Lars Hollerud
SUNT: 12.000 kilo grønnsaker er svelget unna i Dyreparken i år. Foto: Lars Hollerud
TRAVELT: Spiserisjef Roy Byremo og servitørene Evy Marie Kvammen og Majeba Løland har aldri hatt så mye å gjøre som i år. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Kort sagt, er du glad i tall, kan du fordøye følgende fra Sørlandets desidert best besøkte turistattraksjon i 2012. Det er nemlig ikke bare dyr som fôres i Dyreparken.

BAK TALLENE: Der står Roy Byremo, Evy Marie Kvammen og Najeba Løland. Her klargjøres litt av totalt et halvt tonn ribbe. Foto: Lars Hollerud

— 86.000 pølser. 75.000 hamburgere. 40.000 vaffelplater. 150.000 liter brus. 75.000 kopper kaffe og 45.000 softis.Spiserisjef Roy Byremo sier alt sammen utenat.

Så trekker han pusten, og sier at heldigvis er det også solgt 40 tonn salater og grønnsaker.

Poteter

— Et par bønder i Åmli og Grimstad har levert 65 tonn poteter, slik at vi har kunnet selge 40 tonn pommes frites.

- Hva med middager?

— Hva vil du ha? Lasagne? Vi har servert 12.000 porsjoner. Det vil si fire tonn. Lapskaus? Tre tonn. Sushi? 1000 porsjoner. Risgrøt? åtte tonn. Rømmegrøt? To tonn. Ribbe? Et halvt tonn. Men for disse tre siste rettene vil mengdene øke betydelig innen året er omme.

- Bakeren i Kardemomme by er viden kjent for skillingsboller. Klarte han å friste noen?

— Han solgte i alle fall 50.000 av dem. Totalt omsatte våre 42 serveringssteder mat og drikke for 50 millioner kroner. Det fine er at den gode jobben ble gjort av 325 ufaglærte. 63 prosent av alt sammen ble solgt i løpet av tre hektiske juliuker, opplyser Byremo, mens hjernen kommer på enda et tall:

Litt til

— Én million servietter.

Og enda ett:

— 10.000 frimerker stemplet Kardemomme by.

Alt dette er naturligvis rekorder.

Dessuten ble 1750 paraplyer kjøpt i Kristiansand dyrepark i år.

Det er ikke rekord.

Det er også alle glade for.