KRISTIANSAND: Seks skolebygg og en barnehage i Kristiansand kommune har alle registrert over 1000 becquerel i forbindelse med målingene sist vinter. Det er ti ganger mer enn Statens stråleverns anbefalte tiltaksgrense på 100 becquerel per kubikkmeter.

LES OGSÅ: For høye radonnivåer ved flere skoler

Maksimumsgrenseverdien er satt til 200 becquerel, men svært mange rom ligger langt over. Som fvn.no skrev tidligere i dag, så er utkoblede ventilasjonsanlegg en av grunnene til at strålingen ikke blir luftet ut.

Rom 175 ved Torkelsmyra skole, ekspedisjonen ved Åsane skole og bandrommet ved Lindebøskauen skole er stedene i kristiansandsskolen at det er registrert høyest forekomster av radonstråling.

Vidar Kleppe.

Leder for partiet Demokratene, Vidar Kleppe, ba gjennom en interpellasjon til bystyret i Kristiansand våren 2009 om svar på hvilke tiltak som var blitt gjennomført rundt radonsjekk i kommunen.Nå ber politikeren om at samtlige kommunale bygg sjekkes.

– Det er greit at Vegard Vige (kommunelege, red.anm.) sier at ingen områder er verre enn andre, men Torkelsmyra er blitt målt til over 2000 becquerel. Det er viktig at det kommer oppfølgingstiltak raskest mulig. Som konsekvens av disse tallene må det bli fortgang i arbeidet, sier Kleppe.

– Vil du ha radonsjekk av alle kommunale bygg?

– Ja, det vil jeg på bakgrunn av disse funnene, sier Kleppe.

Oversikt over skolene:

Oversikt over barnehagene: