KRISTIANSAND: Det melder Stiftelsen Arkivet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

— Den 22. november, nøyaktig 100 år etter at båten ble overlevert til Vesteraalske Dampskibsselskap, blir det høytidelig dåpsseremoni med taler og kulturelle innslag ved Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. I tillegg til Hans Majestet Kongen og mange andre prominente gjester inviteres alle gjenlevende krigsseilere som æresgjester. Arrangementet vil være åpent for alle, heter det i pressemeldingen.

D/S Hestmanden seilte under både første og andre verdenskrig, og er det eneste skipet fra Nortraships flåte som er bevart. I 1995 vedtok derfor Stortinget at båten skulle være et minnesmerke over de norske krigsseilerne, og Kulturdepartementet har bestemt at båten skal være en formidlingsarena for krigsseilernes historie. Arbeidet med å fylle lastebåten med historien båten representerer begynner nå.

— Hans Majestet Kongen har vært spesielt opptatt av at krigsseilerne hedres på denne dagen. Alle 1383 gjenlevende krigsseilere er blant gjestene som i løpet av kort tid vil få en invitasjon til dåpsseremonien. Også forsvarsminister Grete Faremo synes det er viktig å hedre krigsseilerne personlig for deres innsats under andre verdenskrig på dåpsdagen. Reise og opphold for alle tilreisende krigsseilere dekkes derfor av Forsvarsdepartementet, heter det videre i pressemeldingen.