Kristiansand: Da politiaksjonen startet på gården til bonden tirsdag morgen var det en overraskelse at det fantes ulovlig dyr. Politiet var ute etter noe helt annet. Da de fire vaskebjørnene, tre nesebjørner og fire mårhunder ble oppdaget, var det kort prosess. Alle ble skutt og avlivet på stedet.

VASKEBJØRN: Tre av vaskebjørnene fotografert i innhengningen før de ble avlivet. FOTO: FYLKESMANNEN I VEST-AGDER

– Miljøvernmyndighetene i Norge er ekstremt opptatt av at slike dyr ikke skal inn i den norske natur og i den norske fauna. Hvis publikum oppdager at noen har slike dyr, eller de blir observert ute i naturen, må vi omgående få beskjed, sier viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder. – Vi håper virkelig folk forstår alvoret i denne situasjonen, understreker Punsvik.Han var selv med på politiets aksjon hos bonden i Vest-Agder tirsdag.

Mårhunden mest fryktet

– Mårhunden er den vi frykter mest av disse tre dyreartene som ble funnet hos bonden. Dersom det skulle etablere seg en koloni av denne arten i Norge, vil det ikke bare være vanskelig å utrydde bestanden, men også særdeles ressurskrevende. Mårhunden er et nattedyr, og ligger for det meste i ro hele vinteren. Det gjør jakten på arten utrolig vanskelig. Vi vet at mårhunden kan spre smittsomme sykdommer, og utryddelsen vil i tilfelle problematisk, fremholder viltforvalteren.

Bonden som er arrestert og siktet for faunakriminalitet, hadde seks vaskebjørner på gården. Fire var igjen da politiet kom. En har tatt seg ut og er senere avlivet på en gård i Åseral. Den sjette vaskebjørnen er «på frifot».

– Vi vet ikke kjønnet til dette dyret, og vaskebjørnen er i seg selv ikke farlig for andre dyr. Den er trolig cirka tre kilo og ikke utvokst, men den er uønsket her fordi den ikke hører hjemme i den norske fauna. Samtidig bekymrer det oss at det helt åpenbart foregår omsetning av slike typer dyrearter illegalt, ikke minst på grunn av faren for smitte av sykdommer vi ikke vil ha i norsk natur, sier Punsvik.

Mange vitneavhør

Økokrimavsnittet til Agder politidistrikt har satt stort trykk på etterforskningen. – I løpet av de to ukene bonden skal sitte varetektsfengslet satser vi på å få avhørt mange vitner. Vi gjennomgår nå beslagene som ble gjort både av dokumenter, datamaskinen og mobiltelefonen til den siktede, opplyser politiadvokat Hilde Almåsstø til Fædrelandsvennen. Hun sier at det ikke er flere siktede i saken utover bonden fra indre del av Vest-Agder som er i midten av 40-årene. Han sitter varetektsfengslet med brev— og besøkskontroll fram til 1. desember.