KRISTIANSAND: I dommen går det fram at svindelen skjedde i tidsrommet 2006 — 2008. I perioden fikk mannen utbetalt over 360.000 kroner i uføretrygd ved å hevde at han ikke var i stand til å jobbe mer enn 30 prosent. Noe tidligere fikk han utbetalt nær 130.000 kroner i sykepenger samtidig som han jobbet svart som daglig leder i pubens driftsselskap.

Mannen erkjente seg ikke skyldig i trygdebedraget da han møtte i Kristiansand tingrett i forrige uke. Pubeieren hevdet arbeidsinnsatsen på puben var svært begrenset og at han i sum ikke arbeidet mer enn det han hadde lov til i henhold til uførestønaden.

Avslørte jukset

Mannen startet den aktuelle puben i 2005. I retten hevdet han pubdriften kun var tenkt som en ren investering og at driften derfor ikke berørte trygdekravet.

I retten la påtalemyndigheten imidlertid fram dokumentasjon som viste at mannen i oppstartsåret gjennomførte kunnskapsprøve for skjenkebevilling. Dagen da prøven ble avlagt begrunnet han fravær hos atføringsbedriften med at han var på legebesøk.

Han hevet også sykepenger i samme periode som han gjennomførte etablererprøve og underskrev leieavtale for puben.

I retten hevdet mannen at han spurte en person ved atføringsbedriften om det var greit at han startet pub samtidig som han fikk trygd ettersom han ikke utførte nevneverdig arbeid. I retten sa han også at han ikke anså pubarbeidet som jobb, men mer noe han gjorde for å ha noe å "sysle med".

— Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at han har informert NN (atføringsbedriften) om at han skulle starte pub, skriver dommerfullmektig Sølve Robstad.

- I realiteten daglig leder

Retten mener trygdesøknaden gir et helt annet bilde, at tiltalte hadde svært begrenset arbeidsevne og at det var umulig å finne fast arbeid.

— Han har bevisst unnlatt å fortelle at han faktisk arbeidet på NN (puben) med en rekke arbeidsoppgaver og at han i realiteten var daglig leder, skriver retten.

Mannen erkjente å ha mottatt sykepenger uten å ha krav på det, men ba seg frifunnet fordi han "ikke var seg selv" i denne perioden. Pubeieren begrunnet dette med tablettbruk.

— Retten kan ikke se hvordan eget tablettinntak skulle frita for skyldevne, skriver dommerfullmektig Robstad.

Retten kom til at påtalemyndighetens straffepåstand var riktig. Mannen ble dermed dømt til åtte måneder fengsel, men 120 dager ble gjort betinget. Dommeren mener blant annet det er formildende at det har tatt svært lang tid fra de straffbare forholdene skjedde til saken ble pådømt.

Kristiansanderen har allerede tilbakebetalt en stor andel av pengene han skylder Nav, men det gjenstår fortsatt over 250.000 kroner. Han må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.