OSLO / KRISTIANSAND: Mandag og tirsdag tok en rekke stortingspolitikere kontakt med Finansdepartementet og Utenriksdepartementet og spurte om det tas grep for å hindre at skattefrie gaver til organisasjonslivet kan brukes til å støtte bygging av bosettinger på Vestbredden, som i følge FN er okkupert landområde.

Den norske organisasjonen Karmel-instituttet mener den nordlige delen av Vestbredden, Samaria, ikke er okkupert av Israel, men «befridd» fra Jordan. De har støttet bosettingen Alonei Shilo med millionbeløp, og har finansiert mer enn halvparten av husene i den fremvoksende brakkebyen.

Tirsdag kveld ble det klart at det kommer et lovforslag, utarbeidet av Finansdepartementet, i samråd med Utenriksdepartementet. Lovforslaget vil ekskludere organisasjoner som finansierer folkerettsstridig virksomhet fra å nyte godt av skattefrie gaver.

Sv-gjennomslag

Alf Holmelid (Sv), Kari Henriksen (Ap) og Peter Gitmark (H) var blant de politikerne som engasjerte seg.

– Dette er noe vi i Sv har vært opptatt av i noen år allerede. Når saken nå kom opp på nytt gjennom oppslagene i Fædrelandsvennen, opplevde vi stor støtte til vårt standpunkt fra våre kolleger. Nå har vi fått gjennomslag, ogdet er jeg glad for, sier Holmelid.

Fornøyd Gitmark

Ikke alle politikerne Fædrelandsvennen snakket med mandag var kritiske. Karmel-instituttet fikk støtte av Frps Tor Utsogn. Og Krfs Kjell Ingolf Ropstad ønsket å unngå en politisk diskusjon om hvilke organisasjoner som skal få skattefradrag. Men én på høyresiden markerte seg som en tydelig kritiker av støtten til bosettingene, Høyres Peter Gitmark.

– Det virker veldig positivt med initiativet regjeringen nå kommer med, sier Peter Gitmark.

Han sier Norge ikke kan ha en fortsatt praksis der man vet at gaver som det gis skattefritak på brukes i trid med folkeretten som Norge er opptatt av å verne om.

– Jeg vil komme med en henstilling til Karmels givere: Gi penger og støtt Israel. Men gi til noe virkelig som styrker staten Israel, noe som bidrar til at den kan leve i fred med seg selv og sine naboer, sier Gitmark, som gjerne ser at israelsvennene støtter bosettinger så lenge de er innenfor 1967-grensene og ikke på utsiden.

Han har tidligere uttalt at han anser Karmels støtte til bosettingene som en kriminell handling. Men han vil ikke anmelde dem.

– Om ikke politiet tar saken selv, er jeg mest opptatt av at skattefradaget forsvinner, sier han.

Ap-glede

– Jeg synes det er veldig bra at regjeringen tar et grep for å få løst denne problemstillingen. Vi kan ikke ha det slik at innsamlede midler brukes til kriminelle handlinger og får skattefradrag for det, sier Henriksen.

Hun er for øvrig kritisk til hele fradragsordningen for de frivillige organisasjonen.

– Vi bør gi av godt hjerte og ikke forvente å få igjen på skatten, mener Henriksen.

Ungdomsorganisasjonen Auf har gått enda lengre enn det varslede lovforslaget. Auf-leder Eskil Pedersen har bedt om at det forbys å gi gaver til ulovlige bosettinger på Vestbredden. Kari henriksen er enig i dette.

– Det er veldig uheldig at grupper i Norge får drive med organisert ulovlig virksomhet. Jeg er enig i at dette bør forbys, sier hun.

Auf-leder Eskil Pedersen har reist en del på Vestbredden, og sier han har besøkt flere israelske bosettinger der.

– Det er ikke bra det jeg ser, og det eskalerer konflikten i området og hele regionen. Det strider mot all sunn fornuft at de skal få skattefritak.

Nå er han fornøyd med at regjeringen har varslet at de tar grep og vil endre reglene.