ÅMLI: – Som innlandskommune står vi her i Åmli ovenfor litt andre utfordringer enn i kystkommunene og det krever utradisjonelle løsninger. Folketallet synker og det er en stor overvekt av eldre mennesker i kommunen, sier kommunestyrepolitiker Tore Konnestad(Ap) til Fædrelandsvennen.

Ville du flyttet til Åmli for å få gratis bleier? Ta debatten nederst i saken.

Åmli var i fjor den kommunen som hadde størst prosentvis nedgang i folketall i Agder, med nesten to prosent reduksjon i innbyggertallet.

Dette var bakgrunnen for at Konnestad tidligere i år foreslo at kommunen skal spandere bleier på barnefamiliene.

– En gulrot

– Jeg ser på dette som en håndsrekning småbarnsforeldre som allerede bor i kommunen, samtidig som det er en liten gulrot til de som tenker på å flytte hit. Dette er jo et tiltak som heller ikke er forferdelig dyrt, sier politikeren.

Fødselstallet i Åmli har de siste årene ligget på mellom 12 og 15 nye barn årlig. I følge regnestykket Konnestad har satt opp vil gratisbleiene koste kommunen i overkant av 160.000 kroner årlig. I tillegg ønsker politikeren å gi nybakte foreldre 5000 kroner til innkjøp av barnevogn.

Skeptisk

I dag skal kommunestyret avgjøre om dette er noe de vil tilby sine innbyggere. Rådmann Bjarte Nordås anbefaler politikerne å si nei til forslaget. Det akter også ordfører Tellef Olstad(Sp) å gjøre.

– Hvis vi først skal bruke penger på et slikt stunt, synes jeg det er bedre å bruke pengene på andre områder. Jeg tror ikke vi får en innbyggerstorm på grunn av gratisbleier. Da tror jeg det er bedre å støtte innflyttere spesielt, sier Olstad.

Han er imidlertid sterkt bekymret for få fødsler i kommunen. I første kvartal i år døde åtte av Åmlis innbyggere, mens kun to nye borgere ble født.

– Dette er svært alvorlig og det er viktig at vi setter inn tiltak som kan bedre situasjonen raskt, sier ordføreren.

Gratis barnehage

Mange av innlandskommunene i Agder opplever på samme måte at gjennomsnittsalderen stiger og innflyttingen svikter. For å gjøre seg attraktive for småbarnsfamilier tilbyr flere av kommunene tilskudd til kjøp av tomt og barnehageplasser til reduserte priser.

I Sirdal og Hægebostad har de tilnærmet halv pris på barnehageplass. I Valle er barnehagen helt gratis.

Valle-rådmann Arne Trondsen er likevel usikker på effekten av slike lokkemidler.

– Jeg tror ikke denne typen ordninger er tilstrekkelig for å øke folketallet. Det kan kanskje få barnefamilier til å trives og bli værende, men effekten er marginal i forhold til å få folk til å flytte til kommunen, sier Trondsen.

Ville du flyttet til Åmli for å få gratis bleier? Ta debatten nederst i saken.