fresk dame: Åse Kim Knudsen fotografert i 2004, i sin Lada cabriolet og iført pelsgenseren hun finansierte ved en ukes utleie av sommerhuset. Nå selger hun stedet. Foto: Kjartan Bjelland
Utsikt: Nå vil kunster Åse Kim Knudsen bytte ut sprossevinduene i Søgne med franske vinduer, planen er i alle fall å kjøpe et lite slott sør for Paris, mellom Lyon og Bordeaux. Foto: Eiendomsmelger 1
Stuen: Her inne har det opp gjennom årene vært mange prominente gjester fra norsk og internasjonalt kunst-, musikk- og kulturliv, blant de mest kjente er britiske Coldplay og norske a-ha. Foto: eiendomsmegler 1
Kunstvegg: Veggene i hovedhuset er fulle av minner fra Åse Kim Knudsens mange reiser, og hennes virke som kunstner. Foto: Eiendomsmegler 1
kimboto5.jpg Foto: eiendomsmegler 1

SØGNE: — Nå har jeg vært her i Ny-Hellesund i 30 år, og har lyst til å gjøre noe annet, sier Knudsen på telefon fra landstedet, hvor hun for tiden er bosatt. "Kimboto" har vært som et hjem nummer to for kunstneren, globetrotteren og eventyreren Åse Kim Knudsen. Hun kjøpte Drengeholmen, som ligger midt i hjertet av Ny-Hellesund rett ved Olavssundet i 1963, og fikk byggetillatelse i 1982. Siden da har hun reist fire bygninger på holmen; ett hovedhus, ei sjøbu og to anneks.

En drøm

— Dette stedet har vært en drøm som ble til virkelighet for meg. Det skjer jo ikke så mye her ute, selv om det kommer restaurant her nå. Jeg må si det var hyggeligere før, da verkstedet holdt til her og båtene ble reparert. De nye bygningene er bra nok i seg selv, men de hører ikke helt hjemme her, mener den fargerike kunstneren.

Bygningene hun sikter til, er gjestgiveriet og restauranten på Kapelløya, hvor det tradisjonsrike verftet Bentsen & Sønner Slipp og Mek. Verksted holdt til. Restauratør Trond Moi og kunstner Per Fronth er tungt inne i investeringen til 55 millioner kroner, som åpner dørene 1. juni. Samme Per Fronth leide i flere år på rad landstedet hennes sommerstid, og herfra har han også tatt noen av de mest kjente kunstfotografiene sine.

Kan vente

— Det har skjedd mye her, ja. Alle har vært her, fastslår Knudsen. Blant "alle" som har nytt skjærgårdslivet i Søgne som hennes gjester, er Kjell Nupen, Bjørn Eidsvåg, hele a-ha – og medlemmene i det verdenskjente britiske rockebandet Coldplay. - De var her en gang fordi Magne Furuholmen kjente dem. Nå kan det jo bli spennende å se om noen av de som har vært her opp gjennom årene vil kjøpe det tilbake igjen, sier hun.

Eiendommen på Drengeholmen ligger like ved den såkalte "dampskibsbrygga" på Monsøya.

— Eiendommen er nettopp lagt ut for salg, og vi er spent på interessen. Det er en nydelig eiendom i et attraktivt område, kommenterer Gro Lillian Netland Hulløen, eiendomsmegler MNEF

i Eiendomsmelger 1, som står for salget.

— Det er en høy prisklasse?

— Det er det. Men vi tror det er et marked for den, og vi er innstilt på å bruke tid for å finne den rette kjøperen, sier Netland Hulløen.

God venn selger også

Samtidig som Åse Kim Knudsen har lagt ut sitt landsted for salg, skal en god venn av henne, Helge Helland, selge sin eiendom, også den i Ny-Hellesund. "St. Olavsstrand" ligger på Helgøy, og prisantydningen lyder på 15 millioner kroner. Stedet består av flere boenheter, båthus og brygge, og ligger like i bakkant av det kjente "huset med bulen" like ved inngangen til Olavssundet.

— Joda, det stemmer at det er vi to som skal dra til Frankrike i sammen, og kjøpe noe der. Vi har vært på noen turer og sett oss som, og har falt for et område som ligger midt i hjertet av Frankrike, mellom Lyon og Bordeaux, forteller Åse Kim Knudsen, og bekrefter videre at hun og Helland planlegger å kjøpe seg et lite slott sammen.

— Der skal vi drikke god vin og spise paté.

Om de to får solgt sine respektive eiendommer til prisantydning, sitter de igjen med nærmere 30 millioner kroner til sammen, og skulle ha så det holder til patéen på pariserloffen.