KRISTIANSAND: Den marokkanske 19-åringen, som ble dømt til fem års ubetinget fengsel for medvirkning til voldtekt, bagatelliserte sin medvirkning sterkt da han forklarte seg i lagmannsretten torsdag. Han var utelukkende opptatt av å fremstille angrepet på kvinnen som et ran. Han ble derfor overrasket da den ett år yngre kameraten plutselig kastet seg over kvinnen og gjennomførte voldtekten.

— De to minuttene har kostet meg fem år i fengsel, sa den tiltalte i sin forklaring i retten.

Trakk anken

Fredag skal hovedmannen forklare seg. Han har trukket sin anke over skyldspørsmålet, og lagmannsretten skal bare utmåle straff for ham.

Det er ventet at 18-åringen fra Spania vil forklare at hans kamerat i langt større grad deltok i voldtekten, som hovedmannen ikke har tilstått. Foreløpig har han kun trukket anken uten ytterligere begrunnelse. Derfor knytter det seg spenning til hans forklaring.

Den overgrepsutsatte kvinnen forklarte seg i to timer i lagmannsretten torsdag. I detalj fortalte hun juryen om hvordan de to maskerte mennene bandt et tøystykke foran ansiktet, tok kvelertak på henne, dro henne inn i skogen og gjennomførte overgrepet.

Fornærmede sliter

Voldtekten har satt et sterkt preg på jenta, som sier hun sliter med hukommelsesproblemer og er redd for folk og tør ikke gå ut alene lenger.

— Hovedmannen har trukket anken. Ingen har tilstått. Det er tungt. Han trekker anken utelukkende av egen interesse i håp om å få mindre straff. Det betyr ikke noe for meg. De skal ikke ødelegge livet mitt.

Kvinnen opplevde tilværelsen ganske vanskelig fra overgrepet fant sted til den første mannen ble pågrepet i oktober, og den andre i mars. Tre rettssaker har hun møtt fram i for å forklare seg. Det har ifølge hennes forklaring vært tungt og vanskelig.

18-åringen har ved å trekke anken akseptert at han også er dømt for en overfallsvoldtekt i Baneheia i mai og en voldtekt i en båt i Otra. I tingretten nektet han for voldtektene, og hevdet at jentenes opplysninger var rent oppspinn. Han forklarte den gang at biologiske spor på åstedet må ha vært plantet av noen venner, eller blitt liggende fra et tidligere sextreff han hadde med en annen kvinne samme sted.

I retten tre ganger

Kvinnen som ble utsatt for overfallsvoldtekt i Baneheia har møtt i retten og forklart seg tre ganger.

— Rettssakene er en enorm belastning, sier bistandsadvokaten.

Den unge kvinnen, som natt til søndag 26. juni i fjor ble overfalt og voldtatt i Baneheia, ventet i tre måneder fra overgrepet fant sted til den ene av de to tiltalte ble pågrepet. Men hun var klar over at det var to overgripere, og den andre var i mellomtiden etterlyst internasjonalt. Han ble pågrepet 9. februar og utlevert til Norge i mars.

Da var det for sent å få sakene til felles behandling i tingretten. Derfor har hun møtt to ganger i Kristiansand tingrett og sittet mange dager i retten i påvente av å forklare seg.

Torsdag var hun i lagmannsretten. Nå er saken mot de to til behandling samtidig.

— Å møte i retten tre ganger i en og samme sak er uvanlig, men her var det dessverre ingen andre måter å løse dette på. Men, det å bli innkalt som fornærmet og vitne i retten med et slikt bakteppe som min klient har i forhold til denne saken, er sterkt belastende. Hun har nok med å komme seg videre i livet. Derfor er fremmøtet i retten en ekstrabelastning i forhold til hva hun har vært utsatt for i forbindelse med overgrepet. Enda sterkere blir virkningen når historien må gjentas tre ganger, sier advokat Haugedal.

Bistandsadvokaten er samtidig kritisk til at den som er dømt for overgrepet plutselig trekker sin anke få dager før lagmannsretten skal starte ankeforhandlingene.

— Det gjenstår å se om han nå virkelig tilstår, sier advokat Haugedal.

— I tingretten nektet han jo for å ha vært på stedet.