KRISTIANSAND: — Det er mye fornuftig i det ordføreren sier. Næringslivet kan helt sikkert bidra mer, sier Kurt Mosvold til Fædrelandsvennen.

I går gikk Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn i rette med dem som forventer at kommunen skal besørge alles behov. Han sa også at kommunen i fremtiden vil være mer avhengig av innsatsen fra både næringslivet og frivillige organisasjoner for å bringe budsjettet i balanse.

Den profilerte investoren fra Kristiansand mener ordføreren har rett i mye. Han er selv for lavere skatter, og at ansvaret i økende grad skyfles over på private hender.

— Passiviserende

Det har blitt en stadig sterkere holdning i vår by og vårt land at kommune og stat skal ta vare på folk fra de er født til de går i graven. Det blir etter hvert passiviserende. Dette tror jeg en del folk har gått lei av, noe vi så ved høstens borgerlige valgresultat i Kristiansand, hevder Mosvold.

— Ordføreren sier innsatsen fra næringslivet slett ikke er overbevisende?

— Jeg kjenner ikke mange som har gitt for mye, verken privatpersoner eller fra næringslivet. Jeg ser ikke næringslivsledere som ofrer, de bare gir av sin overflod – oss selv inkludert, svarer Mosvold.

45-åringen kjenner givergleden – eller mangelen på sådan – bedre enn de fleste, ettersom han fra sine mange verv har samlet inn midler til så som fotballklubben Start, Strømmestiftelsen, Livsglede for eldre og Protestfestivalen.

— Det er utrolig vanskelig å hente inn penger, selv når innholdet er godt, sier Mosvold, og nevner Protestfestivalen som eksempel.

Samtidig vil han ikke kritisere noen, og gjentar stadig at hans eget selskap kunne bidratt mer.

— Folk skal bestemme selv. Men jeg skulle ønske flere så gleden ved å gi.

AVVISER KRITIKKEN: ?Den norske samfunnsmodellen går ut på at det offentlige og de private sammen bidrar, og den modellen er ikke så gal, sier adm.dir. Christian Altmann i næringsforeningen. Foto: Reidar Kollstad

— Tar feilNæringsforeningen for kristiansandsregionen fikk i går på pukkelen av ordføreren. Etter foreningens kritikk mot det omstridte kuttet i turnéstøtten til Sørf, var Grundekjøn fristet til å si "Gjør det sjøl!".

— Hvis han tror næringslivet ikke gjør noe i forhold til kultur og Universitetet i Agder, tar han feil. Jeg kommer i farten på tre professorater som næringslivet sponser. Vi har også sponset Kilden og Tall Ships Races, nevner adm.dir. Christian Altmann overfor Fædrelandsvennen.

— Så du er ikke enig?

— Det er mye bra i det Grundekjøn sier, men vi tror fortsatt at kommunen må være tilrettelegger og medspiller innenfor områder som idrett og kultur. Det handler om at vi sammen gjør Kristiansand til et bedre sted å bo, svarer han.

— Men ordføreren er altså ikke imponert over næringslivets innsats?

— Hans utgangspunkt er en amerikansk samfunnsmodell, der man ikke betaler skatt og næringslivet bidrar mye. Den norske samfunnsmodellen går ut på at det offentlige og de private sammen bidrar, og den modellen er ikke så gal, mener lederen for foreningen med 540 medlemsbedrifter.

Fattigere kulturliv

Opposisjonsleder Mette Gundersen er slett ikke overrasket over ordførerens utspill. Derimot er hun ?ikke uventet ?ganske uenig.

— Jeg opplever at næringslivet i Kristiansand bidrar mer enn vi vet, og litt i det stille i form av både små og store bidrag. Han må først sjekke hva de bidrar med, før han er så bastant, mener Aps gruppeleder i bystyret.

Hun tar gjerne imot større bidrag fra næringslivet, men vil ikke at kommunen svarer med kutt i eksempelvis kulturbudsjettet.

— Kultursponsing er bra, men ved å basere kulturlivet bare på det mister vi nisjekulturen, alt det smale som flytter kulturuttrykket. Vi er redd den borgerlige konstellasjonen skal rokke ved dette, slik at om næringslivet ikke støtter opp, blir det ikke noe. Da vil mange barn og unge bli tapere, og vi får et fattigere kulturliv, mener Gundersen.