VENNESLA: — Når nesten alle nabokommunene gir slik støtte, kommer vi i bakleksa. Skal vi utvikle melkeproduksjonen i Vennesla, bør kommunen bidra til at vi kan kjøpe oss større, sier Knut Føreland i Øvrebø og Hægeland produsentlag.

Tirsdag skal politikerne avgjøre saken. Rådmann Svein Skisland sier blankt nei, og viser til at Vennesla ikke gir direkte støtte til bedrifter og selskaper.

Akkurat det er ikke Føreland enig i:

— Vennesla gir for eksempel tilskudd på flere hundre tusenkroner i året til foreningen Kjøp i Vennesla. Når bedriftene i sentrum får støtte, bør det også gis støtte til næringsutvikling i utkantene, sier han.

Færre og færre

Leder i Vest-Agder bondelag, Birte Usland, sier kommunen på Sørlandet bør bistå melkebøndene. På lang sikt er det de som kan kjøpe kvoter og utvide, som vil overleve.

I Øvrebø og Hægeland er det cirka 25 melkebønder igjen, i nedre Vennesla bare to. Neste år er det bare en igjen i Vennesla.

Over åtte kroner

Alle som slutter med melk, kan selge produksjonskvoten sin. Halvparten av kvoten går inn til staten, som selger den videre for kroner 3,50 pr liter, den andre halvparten kan bonden selge selv, innen eget fylke. For disse private kvotene betales det opp mot 8,50 kroner literen.

I Lillesand, Birkenes, Iveland, kommunene i Setesdal, Åseral og flere andre kommuner, får bonden mellom ei og 1,50 kroner i kommunal støtte for å kjøpe seg opp. I Vennesla gis det null.

— Vennesla kommune bør gi melkebøndene i Vennesla mulighet til å følge med i utviklingen som andre. Dette handler egentlig om hvilken verdi politikerne mener landbruket har som næring, sier Føreland.