Kristiansand: – Dette er brudd på barnehageloven. Jeg kan ikke si hvilken enhet det dreier seg om, men i dette tilfellet var det ikke satt inn vikar ved sykdom. Dette er en alvorlig og uforsvarlig situasjon, forteller leder av barnehageforeldreutvalget (Bafu) i Kristiansand, Reidun Johre, til fvn.no.

Ifølge pedagognormen er det krav til én pedagog per ni barn under tre år, og én pedagog per 18 barn over tre år. Bemanningen må ellers være tilstrekkelig.

Aksjon i ettermiddag.

Bemanningssituasjonen er en av konsekvensene etter en rekke kutt i Kristiansand-barnehagen de to siste årene. I ettermiddag aksjonerer kommunale barnehager før møtet i oppvekststyret. De har invitert ansatte og foreldre med flyeren «Nok er nok» – grensen er nådd. I møtet behandler politikerne 1. tertialrapport. Den viser et merforbruk i barnehageetaten på 2,4 millioner kroner på årets fire første måneder.

Etter underskuddet på 23,3 millioner i 2009, er de kommunale barnehagene pålagt kostnadskutt på nær ti millioner kroner i 2011. Det skal spares 40.000 kroner per avdeling (1,4 pst.).

Kutter i spesialenhet.

Bekymringen er vikarstopp ved sykdom og budsjettkutt i pedagogisk støtteenhet. Enheten iverksetter tiltak for barn med særlige behov og må spare 1,3 millioner kroner. Det rimer dårlig med politikernes høye ambisjoner om tidlig innsats. 147 barn i Kristiansand-barnehagen har denne våren enkeltvedtak.

Styrere sier til Fædrelandsvennen at de er nødt til spare på bruken av assistenter. Det er knapt penger til å erstatte nødvendig utstyr som går i stykker.

Ikke råd til å dra på tur.

– Er en fast ansatte syk én dag, settes ikke inn vikar. Dette er lovbrudd. Vikarstoppen rammer ikke bare barn som trenger ekstra oppfølging, det fører også til at avdelinger ikke kan gå ut på tur eller ta taxi, hevder Johre.

Barnehagene har også fått krav om høyere arealutnyttelse. I perioden februar-april er det tatt opp 35 flere plasser enn per desember 2010. – Men inntekten for å ta inn flere barn går til å dekke underskudd – ikke flere voksne, sier Bafu-leder Reidun Johre.

Må rope varsku.

– At vikar kun skal brukes ved sykdom etter 16 dager, er så alvorlig at dette er et varsku. Dette kan bli en ond sirkel med økt belastning og flere sykemeldinger, mener nestleder i oppvekststyret Leif Lyngø (Ap).

I dag er sykefraværet i kommunale barnehager på 11,8 prosent.

– Med stadige krav om kutt, kutt, kutt, må politikerne nå spørre seg om hvilken barnehage skal vi ha i Kristiansand. i oppvekstsyret i kveld er jeg sikker på at tertialrapporten tas til orientering og sendes videre til formannskap og bystyret, sier Lyngø.