På rømmen: I fem dager var den døve katten borte. Eieren tror kanskje den satte seg inn i en bil. Nært holder en knapp på bussen. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Hei, var det du som tok bildet av den hvite katta i skuret?

Undertegnede har fått en melding på Facebook fra avsender Tom A. Johannessen. Det skrives tilbake:

— Ja..

Tankene om hva som har skjedd surrer rundt i hodet. Den så litt sliten ut. Men den bevegde seg jo, så det var liv i den. Har det skjedd en ulykke tro? Mens negative tanker florerer, oppdateres Facebook-siden med korte mellomrom. Svar, da!

Savnet i fem dager

Og så kommer det:

— Jeg vil bare si tusen takk!!!!

Det pustes lett ut bak en dataskjerm på Fiskåtangen. Gode nyheter. For katteeier Johannessen forteller at pusen ble meldt savnet i samme avis, noen sider før bildet fra buss-skuret. Fredag forrige uke forsvant den fra Slettheia. Tirsdag ble bildet tatt. Johannessen på Slettheia fikk flere telefoner fra folk som hadde sett den, og henviste til bildet på Nært.

— Det var jo litt komisk, nesten, for jeg skrev i savnetannonsen at den gjerne kan ha forvillet seg inn i en bil, og rett etter har du bilde av den på et busstopp. Så det passa jo bra, skriver Johannessen.

Døv katt

Katten heter forresten Mišak, og er fra Tsjekkia. Hos veterinæren heter den Mikael, for enkelthetens skyld. De første to årene bodde den som innekatt i Tsjekkia. De neste fem årene som utekatt i Finnmark. For ikke lenge siden flyttet han hit. Det hører også med til historien at rømlingen Mišak er døv, ikke så rart han ikke lot seg forstyrre på bussbenken her om dagen.

Eieren i Løvsangerveien på Slettheia kan ikke fatte hvordan den har kommet seg til Voiebyen, en strekning på fire kilometer. Èn teori Johannessen har er at den har hoppet inn i en bil fra Bring. En annen teori kan jo være at den tok bussen, tenker vi i Nært...