Olav Skjevesland, tidligere biskop i Agder og Telemark

Olav Skjevesland, tidligere biskop i Agder- og Telemark bispedømme Foto: Reidar Kollstad

— Kirkerådet har lyttet til lokale røster. Det er her han skal være. Stein Reinertsen er et god valg for landsdelen, han kjenner landsdelen godt og vil gjøre en god jobb.- En konservativ biskop til en konservativ landsdel?

— Hvis en skal gripe til gamle sjablonger, så kan man si det slik. Bispedømmet er mer sammensatt, men grunndraget er konservativt. Slik sett skjønner Stein landsdelens åndelig arv og kan forvalte den klokt.

— Han vil ikke endre liturgien for homofilt ekteskap?

— Det støtter jeg ham i. Det ville heller ikke ha noen hensikt å sende en homoliberal biskop til Sørlandet.

— Hvordan vil han utmerke seg?

— I Farsund jobbet han veldig godt med å integrere nye landsmenn i menighetslivet. Han er Norges flinkest på det og har et spesielt engasjement der. Jeg tror også han vil være en klok biskop. Han har en allisidig bakgrunn. Både fra forlagsbransjen og kirkeverdnen. Dessuten er han effektiv og vil få mye gjort. Se bare på Kirketorvet i Farsund. Mye av det er hans ære. Han er en flink gutt.

— Du utmerket deg i den offentlige debatten. Vil Reinertsen gjøre det?

— Han blir vel ringt opp og må svare for seg. Så vil fremtiden vise hva han gjør. Det viktige er at han finner sin egen vei og former oppgaven. Det har han klokskap nok til å gjøre på en god måte.

— Hvilke utfordringer møter han i bispekollegiet?

— Det er et hyggelig felllesskap. Men meninger brytes og han vil nok måtte argumentere for seg. Det klarer han. Men han vil måtte gå noen runder der. Og det hører jo til tjenesten.

— Du har utmerket deg som tung, akademisk teolog. Vil Reinertsen representere et brudd her?

— Stein er en typisk menighetsarbeider. Men han har god embetseksamen - en god laud. Han er ingen teologisk sinke, sier Skjevesland og ønsker ham lykke til:

— Han får en hektisk uke. Han må jo blant annet ha ny bispebolig, sier Skjevesland.