KRISTIANSAND: En 22 år gammel mann fra Lillesand er i Kristiansand tingrett fradømt retten til å ha sertifikatet i 13 måneder etter at han 31. mai i år ble tatt i 164 km/t i 100-sonen på E 18 i Lillesand.

22-åringen ble observert av en sivil politimotorsykkel mens han var ute og kjørte på E 18 mellom Grimstad og Arendal.

Gjennomsnittsmåling

Politibetjenten hadde nettopp avsluttet en kontroll av en bil med tilhenger da han observerte en blå Ford Puma som kjørte vesentlig for fort. Han startet derfor målingen med gjennomsnittsmåleren ved tunnelåpningen på Skifjellstunnelen, og avsluttet målingen ved innkjørselen til Songefjelltunnelen.

Målingen viste at bilen holdt en gjennomsnittsfart på 164,32 kilometer i timen. Bilen ble stanset, og 22-åringens førerkort ble beslaglagt på stedet. Beslaget ble i ettertid også opprettholdt av retten.

135 km/t

Mannen har i retten erkjent at han kjørte for fort, men at han kjørte i 135 kilometer i timen.

Dette begrunnet han med at han så hastigheten på speedometeret. Videre opplyste han i retten om at han er kjent på strekningen, og dermed også klar over fartsgrensen der. Ifølge 22-åringen var det noe feil med clutchen på bilen, slik at han ikke kunne ha kjørt så fort som 164 kilometer i timen. Grunnen til at han i det hele tatt kjørte for fort var at han måtte ha fart nok til å komme opp bakken før Songefjelltunnelen på grunn av den ødelagte clutchen.

Ble ikke trodd

Han har videre pekt på at det måtte være noe feil med målingen.

Retten på sin side kjøpte ingen av unnskyldningene til 22-åringen. De mente også at det ikke fantes noen grunn til å hevde at det var noe feil med måleren.

Dermed må han altså klare seg uten førerkortet i 13 måneder. For å få nytt, må han avlegge ny førerprøve. Han ble også dømt til samfunnsstraff i 30 timer, samt å betale 2000 kroner i saksomkostninger.