For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Det er den klare konklusjonen i en rapport som firmaet Asplan Analyse har laget.

— Dette området kan bli en drivkraft. Ikke bare for regionen, men også nasjonalt, sa Tage Båtsvik fra Asplan Analyse da han presenterte rapporten på Quality Hotel i Sørlandsparken i går.

I salen satt politikere fra både Lillesand, Birkenes, Vennesla, Kristiansand, Songdalen og Søgne. De skal nå si ja eller nei til om de vil gå videre i prosessen med sammenslåing.

Naturlig utvikling

I rapporten fra Asplan Analyse er også kommunesammenslåing i Listerregionen og øst i Aust-Agder utredet. Men det er kun kommunene i kristiansandsregionen som blir anbefalt å slå seg sammen. «Et naturlig neste steg for kommunene (...) er å tenke full sammenslutning,» heter det i rapporten.

Her er noen av hovedgrunnene:

Kristiansand er et naturlig midtpunkt og vil være en motor i utviklingen.

Det er stor samhandling mellom kommunene i dag, både når det gjelder bolig og arbeidsmarked.

Regionen vil bli styrket. Kommunen vil bli den fjerde største i landet.

Samarbeid eksisterer allerede gjennom Knutepunkt Sørlandet.

Det blir lettere å utvikle næringslivet og nye arealer for utvikling.

Båtsvik sier at det felles bolig- og arbeidsmarkedet gir et godt grunnlag for sammenslåing.

— Det bidrar til fellesskapsfølelsen og det gir et potensial til å bygge en felles identitet siden folk er vant til å bevege seg over kommunegrensene.

I rapporten har Asplan Analyse sett på hvordan en storkommune vil bli som produsent av tjenester, hvordan den vil takle rollen med å utvikle samfunnet videre, hvordan den vil klare å ta vare på demokratiet og hvordan den vil klare seg som myndighetsforvalter. Konklusjonen er at en ny storkommune for kristiansandsregionen kommer godt ut på alle disse områdene.

Asplan Analyse legger likevel ikke skjul på at det er klare ulemper med en storkommune.

— Størrelsen vil bli en stor utfordring siden brukerne vil få mindre nærhet til dem som bestemmer. Dessuten kan Kristiansands status være et tveegget sverd. Siden de er så mye større er det fare for at de ikke slipper de andre til, sa Båtsvik til Fædrelandsvennen før han presenterte rapporten for politikerne.

Skal bestemme seg

I løpet av mai skal kommunestyrene i Lillesand, Birkenes, Vennesla, Kristiansand, Songdalen og Søgne si hva de mener om en sammenslåing. Debatten begynte så vidt under møtet i går og vil fortsette i kommunestyrene.

Venneslaordfører Torhild Bransdal har ledet arbeidet med kommunestrukturprosjektet i Agder som Kommunenes Sentralforbund har satt i gang. Det er i forbindelse med dette prosjektet kommunesammenslåingen er blitt utredet.

Men Bransdal vil ikke si noe klart ja eller nei til storkommune nå. - Nei, det ville være en avsporing. Dette er en sak som jeg må diskutere med mine politikere først, sier Bransdal.

Hun minner om at rapporten kun er et grunnlag for den videre debatten og at den langtfra er noen total utredning av kommunesammenslåing.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.