STAVANGER: Universitetet i Stavanger er en 40 år gammel visjon som mandag ble virkelighet. Universitetets rektor, Ivar Langen, bar stolt den nye universitetskappen og kjedet da han hilste gjestene velkommen til landets femte universitet.

– Universitetet i Stavanger er en nyskapning i det norske universitetssystemet. Det gjelder måten det er etablert på, og ikke minst gjelder det fagporteføljen, slo Langen fast i talen sin.

Historisk

Bondegården som for flere tiår siden ble utpekt som verdig tomt for et universitet, ligger like ved jernaldergårder og med utsikt over historiske Hafrsfjorden. Kong Haralds gave fra universitetet var en biografi over Norges første rikskonge, Harald Hårfagre.

Forfatteren, Tormod Torfæus, hadde Norges første vitenskapelige institusjon i Kopervik på 16-1700 tallet.

Kongen tok utgangspunkt i den jærske tålmodighet i sin tale, og viste til de mange steingjerder som er bygd i området.

– På samme måte er det i god tid lagt stein på stein på dette byggverket, sa kong Harald.

Stavangers ordfører, Leif Johan Sevland var også tydelig stolt over måten Høgskolen i Stavanger tålmodig har bygd opp kompetanse nok til endelig å bli et universitet. Høgskolen i Stavanger ble etablert i 1994. – Et faglig byggverk var reist over år av faglige og strategiske ildsjeler og en region kjent for sin dugnadsånd og handlingsevne, sa ordføreren i sin tale.

Annerledes

UiS skille seg fra de andre universitetene på flere måter. Det er første gang det er gitt universitetsstatus på grunnlag av en søknad. Rektor Langen mener dessuten innholdet er forskjellig.

– Vi har en annen studieportefølje, sier Langen til NTB. UiS har også profesjonsutdannelse som journalistikk, sykepleie og allmenn lærerutdanning. Langen mener at det nye universitetet vil bli en ny ressurs for miljøet.

– Vi ønsker å etablere samarbeid med de andre universitetene, sier Langen.

Kristin Clemet (H) mener UiS er et vitnesbyrd på at norsk ute og forskning har nådd et kvalitativt høyt nivå.

– Det er det første i sitt slag som har oppnådd universitetsstatus som følge av at det er kvalitativt kvalifisert, sier Clemet til NTB.

Det nye universitetet har møtt motbør blant de etablerte universitetene. Årsaken er frykt for at de skal få færre midler nå som pengene skal fordeles på ytterligere ett universitet.

– Ressursene som skal fordeles baseres på resultatene, er Clemets kommentar. NTB