KRISTIANSAND: — Godt med utsettelse. Veldig bra, sier disponent Frank J. Holvik, som kjemper for en tradisjonsrik bedrift og 17 arbeidsplasser.

Fylkeskommunen vil ha bedriftens tomt til ny videregående skole.

— Vi er nå rede til å forhandle om en erstatningssum for at vi tvinges til å flytte, men jeg må si at dette har vært et uvanlig råttent spill fra fylkeskommunens side, sier han.

Sørlandet Sylinderservices advokat, Bjørn Stordrange, kaller fylkeskommunens oppførsel underveis i prosessen for et «maktovergrep han aldri har sett maken til fra en offentlig institusjon».

Utsetter

I går ville fylkesrådmannen ha fylkesutvalget med på et vedtak om å tvangskjøpe (ekspropriere) Sørlandet sylinderservice. Etter halvannen times debatt sa politikerne enstemmig nei.

— Vi utsetter heller i to måneder. Vi må ha reelle forhandlinger med Sørlandet Sylinderservice, sier fylkesordfører Thore Westermoen.

Kjøpte grunnen

Så til beskyldningene om råttent spill: De handler om måten fylket har oppført seg forretningsmessig på underveis.

Både fylket og Sørlandet Sylinderservice er nemlig medeiere i det som heter Tangen utviklingsselskap AS (TUAS). Dette selskapet har overtatt alle festetomtene på Tangen fra Kristiansand kommune.

En rekke eiere på Tangen har så fått anledning til å kjøpe festetomtene igjen av TUAS.

Sørlandet sylinderservice søkte i fjor om å få kjøpt sin festetomt på samme måte som Agder Energi, Snadderkiosken og andre aktører på Tangen.

— På styremøte i TUAS 22. desember fikk alle kjøpe tomtene sine, bortsett fra Sørlandet Sylinderservice. Vår festetomt ble i stedet solgt til, ja nettopp, fylkeskommunen, sier advokat Bjørn Stordrange.

Det synes han stinker.

— Dette har jo avgjørende betydning for hvor mye fylkeskommunen vil måtte betale for Sørlandet Sylinderservice i forbindelse med en eventuell ekspropriasjon, sier Stordrange.

Store verdier på spill

Hadde sylinderservice fått kjøpe grunnen, måtte fylkeskommunen ha erstattet en hel bedrift. Det ville kostet flesk.

— Men siden fylket sikret seg festetomten rett foran nesen vår, er det jo bare festeavtalen som skal kjøpes ut, sier Frank J. Holvik.

Derfor er han ekstra glad for at politikerne i går satte foten ned for tvangskjøp. Politikerne vil heller ha forhandlinger.

— Og det er greit. Da er vårt utgangspunkt fylkeskommunens eget regnestykke om at det koster 57 millioner kroner å bygge tilsvarende anlegg som vi har på Tangen, på ny tomt i Marvika, sier Holvik.

Fylkesrådmann Ulf Engh sitter for øvrig i styret for TUAS og var med på styremøtet hvor fylket fikk kjøpe tomten som sylinderservice ønsket seg. Han var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Fylkesordfører Thore Westermoen avviser urent trav. Han sier fylket bare har forsøkt å kjøpe tomtene der vedtatte reguleringsplaner sier det skal ligge en videregående skole.