Kristiansand: De lo på de rette stedene, de nærmere 400 som hørte på den danske hjerneforskeren og pedagogen Ann-Elisabeth Knudsen på HiA i går kveld. Knudsen holdt et fyrverkeri av et foredrag om «Vanskelige gutter og prektige jenter?», krydret med situasjonsbeskrivelser fra barnehage og skole som folk åpenbart kjente seg igjen i. Så var de da også fagfolk, de fleste i salen.

— Tre områder i hjernen har konstaterbare forskjeller hos «piger» og «drenge». Forskjellige veier fører følgelig til samme intelligenskvotient (IQ), fortalte Århus-akademikeren tidlig i et foredrag som varte i nærmere tre timer, pause inkludert.

Hun hadde vært med på å skanne hjernene til 1500 danske seksåringer og viste hyppig til de forskjellige hjerneområdenes funksjoner - på plansjer og med aktiv bruk av begge hender. Blant hovedfunnene i både skanneprosjektet og andre arbeider er at hjernemodningsforskjellene er store hos barn.

— En jente på seks år har like stor konsentrasjonsevne som en gutt på 7 ½ år. Det har ikke noe med intelligens å gjøre, saken er simpelthen at gutter trenger lenger tid for å utvikle hjernepotensialet sitt, fremholdt Ann-Elisabeth Knudsen. Og smalt like godt til med en anbefaling:

— Å danne rene gutte- og jenteklasser i barnehage og skole, men kun noen få timer hver uke. Ellers skal de gå sammen. Poenget med delingen er at den kan få ut potensialet i begge gruppene. Og vi jenter kan ha store diskusjoner om store ting i store grupper! la hun til.

Analogt og digitalt

Vi er vant til å høre om forskjellene mellom høyre og venstre hjernehalvdel. Ann-Elisabeth Knudsen opererte med en ny inndeling: Høyre halvpart er analog, venstre digital. De to halvdelene forbindes av hjernebjelken, hvor mye av forskjellen mellom kjønnene ligger.

— Gutter utvikler forbindelsen senere enn jentene og må derfor følge andre læringsstrategier, fortalte forskeren og la ut om elektrokjemiske prosesser. Ett ord hun stadig kom tilbake til, var «myelin»; en substans som transporterer signaler innen hjernen. For tidlig fødte barn, barn som har hatt hjernehinnebetennelse eller lider av epilepsi - slikt reduserer myelinmengden.

Nye muligheter

— I dag kan legene redde nyfødte som ville ha dødd for 15 år siden, prisen er ofte hjerneskader forårsaket av manglende myelin. Blant de viktigste funnene i hjerneforskningen på mange år, er at en blanding av visse vegetabilske oljer stabiliserer myelinnivået. Det kan aldri økes, men altså stabiliseres. Ettersom det dreier seg om naturlige produkter, vil imidlertid legemiddelindustrien sørge for å dysse ned nyheten så godt den kan, sa Ann-Elisabeth Knudsen.

Det var ellers Solveig Vollan Larsen ved Hokus Pokus barnehage på Gimlemoen som hadde hentet opp Ann-Elisabeth Knudsen etter å ha opplevd henne i Danmark. Hokus Pokus inngår i Studentsamskipnaden i Agder, som hadde lagt inn et økonomisk virkemiddel i invitasjonen: 300 kroner per deltager, men hver åttende gratis. Taktikken så ut til å ha lykkes.

Blant tilhørerne var førskolelærer Ellen Bjorvand fra Maritippen Barnehage i Randesund.

— Jo, jeg kjenner meg igjen i veldig mye av det jeg har hørt, bekreftet hun i pausen.

— Men du visste kanskje ikke hvor mye som skyldes ting i hjernen?

— Nettopp.

rune.reinertsen@fedrelandsvennen.no