Løsemiddelskadde Oddvar Myhre (58) møtte veggen hos trygdekontoret i Kristiansand. De tok utredningen fra Sykehuset Telemark på alvor.

Fra 1962 var Myhre jevnlig eksponert for løsemidler gjennom arbeid med maling, sandblåsing, overflatebehandling av golv og arbeid i Nordsjøen.

I dag sliter han med dårlig hukommelse, konsentrasjon, svimmelhet og trøtthet, som så mange andre løsemiddelskadde. Men Sykehuset Telemark mente han var psykisk syk, med depresjoner, angst og panikklidelser. Derfor ble det vanskelig å få godkjent sykdommen som en yrkessykdom.

— Jeg ble møtt med en kynisk, arrogant og nedlatende holdning, sier 58-åringen.

— Trygdekontoret nektet å hente inn ny uttalelse fra Rikshospitalet. Da brukte jeg av mine egne penger og lot meg utrede på St. Olavs Hospital, sier han.

Først da snudde trygdekontoret og hentet uttalelse også fra Rikshospitalet.

Nå har Oddvar Myhre uttalelser fra både St. Olav og Rikshospitalet som konkluderer med at han er løsemiddelskadd. I tillegg har han uttalelse fra en spesialist i psykiatri, som tilbakeviser at han er psykisk syk.

Millionkrav

Nå skal saken hans vurderes på nytt hos Fylkestrygdekontoret i Oslo. Til forskjell fra dem som har slått seg til ro med sin psykiske diagnose fra Sykehuset Telemark, har Myhre gode muligheter til å få oppfylt sine rettigheter.

— Jeg har beregnet kravet hans til en million kroner. Det er allerede sendt til forsikringsselskapet, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen.

Advokaten er leder for Arbeidsmiljøskaddes landsforenings fagråd, og har hatt 10- 15 saker hvor klienten har fått feil diagnose fra Sykehuset Telemark.

Varselbrev

Fagrådet har laget en egen perm over saker hvor denne omstridte psykologen er involvert. Hans diagnoser er meget sammenfallende.

— Vi har også laget et standardbrev som vi sender til trygdekontorene. Vi ber dem se bort ifra vurderingene som er gjort på yrkesmedisinsk avdeling på Sykehuset Telemark. Et slikt varsel har også Fylkestrygdekontoret i Oslo fått, sier Kjell Inge Ambjørndalen.

— De fleste som har vært utredet hos oss, har nok fått en riktig diagnose, framholder seksjonsoverlege Trude K. Fossum ved Sykehuset Telemark.