KRISTIANSAND: — Vi vil ha daglig kontroller på hele Agder ut fra en oppsatt liste, sier Leif Fjerdingstad, sjef for Utrykningspolitiet i Rogaland og Agder, til Fædrelandsvennens nettavis.

I kontrollene vil politiet være på spesiell utkikk etter bilister som er ute dagen derpå, og Fjerdingstad råder folk til å la bilen stå dersom julebordshyggen varer ut i de små timer.

— Hvis man føler seg bittegrann uggen, så er rådet å ikke kjøre bil dagen derpå. Det er dumt å utsette både seg selv og andre for faren.

Juli måned verst

— Er det ekstra mye promillekjøring i julebordsesongen?

— Hvis jeg skal følge statistikken så er det ikke det, nei. Jeg kan kun huske ett år hvor vi fikk en oppsving under julebordene. Folk er oppmerksomme på at de kan ha noe promille igjen fra natta før. Faktisk er sesongen den roligste tiden her på Sørlandet. Juli måned er promillemåneden hos oss, sier Fjerdingstad.

Under aksjonen vil politiet dele ut informasjon fra Alkokutt om hvordan alkoholen påvirker kjøringen.

— Når politiet stopper bilister for ordinære promillekontroller, vil de samtidig dele ut informasjonsmateriell og en isskrape. Man får en skrape av politiet, men en som man kan bruke, sier daglig leder i Alkokutt, Trine Stensen Lunde.

- Ta en taxi

Alkokutt-lederen er glad for at politiet nå aksjonerer i julebordsesongen.

— Kontroller er viktige hele året, men særdeles viktige i november og desember. Mange flere kommer til å drikke mer, særlig på ukedager når de skal ut og kjøre bil dagen derpå. Mange bilister glemmer seg, eller tar sjansen på å kjøre, sier Stensen Lunde.

Hun mener en tommelfingerregel for bilister må være å vente lenge dagen etterpå, uansett når de sluttet å drikke natta før.

— Det er bedre å ta en taxi eller sitte på med noen som ikke har drukket, sier hun.