MANDAL: — Det finnes store muligheter i jordbær på Sørlandet. Både for å skape nye arbeidsplasser og for å tjene godepenger. Det finnes et god fagmiljø i landsdelen, bygd oppover tid.Det framholder Jan Karstein Henriksen og Einar Bjørn Nøding på Holum i Mandal. Sammen har de dannet Holum BærForum AS, og regner med at de i løpet av sesongen kommer til å sende ut et sted mellom 45 og 50 tonn med jordbær fra gården i Holum.Det er ikke noe nytt at det dyrkes jordbær på Sørlandet. Men det som skjer i tilknytning til Holum BærForum AS er spesielt. Mot strømmen

Nylig foretok Jan Karstein Henriksen en palassrevolusjon i sin egen tilværelse. Sluttet som daglig leder forForsøksringen Agder, og gikk over i halv stilling som rådgiver i forsøksringen. Dette for å satse på jordbærproduksjon sammen med Einar Bjørn Nøding, som på sin side har sluttet som snekker.- At jeg trapper kraftig ned i en fast og godt betalt jobb til fordel for jordbærproduksjon, skulle være et klart signal om at det er økonomi i dette. De fleste går jo den motsatte vei, fra landbruket og til en fastjobb, sier Henriksen.Jorunn og Einar Bjørn Nøding har drevet med jordbær på gården i Holum siden 1999. I årenes løp har de hatt mye med Jan Karstein Henriksen å gjøre, i egenskap av hans rolle som rådgiver i Forsøksringen Agder for jordbærprodusenter i landsdelen. BærForum

— De har alltid lyttet til mineråd. Og ettersom jeg ikke har verken jord eller gård, ble det naturlig å prøve på et samarbeid med dem når jeg ville prøve meg som jordbærprodusent, forteller jordbærentusiasten.Slik kom Holum BærForumAS inn i handelsregisteret.- Ingen tvil om at det er mange jordbærprodusenter på Agder som følger nøye med i detsom skjer i dette selskapet, sier Henriksen.Han forteller også at det er mange produsenter som litt fleipete spør om han i rollen som rådgiver på halv tid, skal beholde all fagkunnskapen forseg selv, og gi dårlige råd til alle andre?- Det kommer selvfølgelig ikke til å skje, beroliger Henriksen.Han mener faktisk at det verste som kan ramme jordbærbransjen på Sørlandet, er produsenter som ikke lykkes. Produsenter som ikke får solgt varene sine fordi kvaliteten er for dårlig. Muligheter

— Derfor gleder det meg oppriktig når andre lykkes, og det skal jeg fortsette med, sier han. For når produsentene lykkes er det bekreftelsen på at det kommer ypperlige jordbær fra landsdelen.Han minner gang på gang om de muligheter som sørlandske produsenter har.- Vi kunne ha solgt 300 til 400 tonn mer med jordbær i løpet av en sesong enn det vi gjør, sier han, om minner om at det er ufattelig mange kurver medjordbær.Markedet er opparbeidet over tid, ikke minst som konsekvens av målrettet og systematisk arbeid. Mens produsenter andre steder i landet opererer med 25 millimeter som god standard på jordbær, har Agder-produsentene lagt seg på 30 millimeter. Det er nå kjent i vide kretser. Kommer

— Normalt kan vi også være tidlig ut med jordbær dyrket på friland, smiler Henriksen, og vedgår at det ikke stemmer helt i år. I år er jordbærene henimot 14 dager etter skjemaet.Jan Karstein Henriksen og Einar Bjørn Nøding forteller at de har vært nødt til å jobbe rundt 12 timer hver dag med å verne jordbærplantene mot frostskader. Det i en periode på tre uker.- Faller temperaturen litt under null, blir blomsten skadet og sesongen spolert, sier Nøding.Derfor har det gått mye tidmed til å få på og fjerne plastskjermingen. Men bærene som nå kommer, de blir gode, selv om de kommer sent.