SONGDALEN: Planfirmaet Hallvard Homme, som fikk oppdraget, hadde knyttet noen få linjer tekst til enkle fotografier — og det var nok til å vinne kommunens gunst. - Homme presenterte tanker og ideer som vil passe godt inn i Songdalen. Han valgte en litt uvanlig presentasjonsform, men vant på det, sier avd.ing. Sverre Grindheim i drift og forvaltningsseksjonen.Eldre-ghetto

Homme presenterer både svært konkrete og mer svevende ideer for framtidens sentrum på Nodeland. På det konkrete plan advarer han mot for mange sentrumsnære boliger for eldre og pleie- og omsorgstrengende, fordi han mener konsentrasjonen kan bli så stor at området fremstår som en ghetto. Homme ønsker derfor å spe på med ungdomsleiligheter og andre boformer som bidrar til mer blandede bomiljø.Homme setter fokus på elva som renner gjennom kommunen. Han utnevner elva til det viktigste naturelementet i Nodeland og kanskje også for hele kommunen. Litt mer luftige blir tankene når Homme lar kreativiteten flomme i en karakteristikk av og virksomheter på de områdene rundt elva som er flomutsatt. Homme kaller dem for «Sørlandets rismarker». Han synes flommarkene vekker assosiasjoner «til Rhindalens druedyrking, Nilens frodige bredder, pålebyen New Orleans, for ikke å snakke om tulipanlandet Holland der markene holdes ved hjelp av diker».Her er en del andre tanker:

Skal Nodeland være stedet ved elva, stedet ved jernbanen eller stedet ved veien?Hvilken retning skal sentrum vokse og hvor skal det vende seg?Haugen-parken bør rustes opp, og krukka som element vurderes.Opprustning av gulvet i sentrum med gradvis utskiftning av asfalt til gatestein.Den lokale byggeskikken må settes sterkere i fokus.Noe må kanskje gjøres med bensinstasjonens prangende fasade.De store asfaltflatene som omslutter og ligger bakenfor de store byggene kan utnyttes på en bedre måte.Ungdomsskolen og rådhusområdet må bevares som det er.(Apr 29 1999 12:00)