For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. MANDAL: — En svært beklagelig hendelsen, sier arrangør for turen, Tor Bernt Sunde.

I tillegg forsøkte sju av elevene å smugle våpen over grensen, som slåsshansker, kniver og såkalte kastestjerner som alle er livsfarlige i bruk.

Det var under den årlige turen til Polen og Tsjekkia for 10. klassingene ved Blomdalen ungdomsskole i Mandal at smuglingen ble oppdaget. På grensen mellom Tsjekkia og Tyskland på vei hjem ble bussen stanset, og våpnene kom fram.

Alle åtte som hadde kjøpt våpen i Praha ble tatt inn til avhør på grensestasjonen. Dette skjedde ved 15-tiden sist fredag. Fordi man måtte vente på tolk og det var så mange som skulle avhøres, fikk de først slippe fri 13 timer senere - klokken 04 på natta.

— Vi kunne ikke la resten av følget vente, så de dro videre til Berlin ved 21-tiden fredag kveld, forteller Sunde, som sammen med en annen voksen ble igjen for å assistere de som ble avhørt.

Alt beslaglagt

Alt av våpen ble så beslaglagt, uten at episoden fikk noen flere strafferettslige konsekvenser.

— Men du kan trygt si at stemningen var nervøs blant oss alle, sier Sunde.

Like stor var lettelsen da de kunne forlate grensestasjonen på natten i taxi som i to timer kjørte dem til Berlin og resten av bussfølget.

— Den turen kostet 4000 kroner, noe de involverte må betale, sier Sunde.

Reisen var i regi av Aktive Fredsreiser i Risør, men det er Sunde som privatperson som står som reiseleder. Dette var sjette gang han var med på denne typen tur, etter at han ble spurt om å delta. Tidligere har han vært med som forelder. Turen varte i ni dager, der målet blant annet er konsentrasjonsleirene i Tsjekkia og Polen.

— Bortsett fra episoder som man må regne med, er dette den desidert mest alvorlige hendelsen gjennom alle disse årene, sier Sunde.

I forkant av turen måtte alle deltakerne skrive under på en kontrakt der de forplikter seg til å følge de regler som gjelder, som blant annet fanger inn at det å ha noe med våpen å gjøre er forbudt.

I kontrakten heter det også at ingen kan bruke alkohol underveis på turen. I Krakow i Polen drakk noen elever likevel alkohol, noe som førte til at reiseledelsen tok dem til nærmeste politistasjon for promilletest. Fem av elevene blåste positivt.

— En av elevene var så beruset at han svimte av, forteller Sunde.

Alkoholbruken ble det reagert sterkt på, blant annet i form av kraftig innskrenkning av bevegelsesfriheten til de involverte elevene.

I kveld blir det avholdt et ekstraordinært informasjonsmøte på Blomdalen ungdomsskole, der foreldrene skal få vite hva som skjedde på turen.

— Det er dessverre slik at det ofte er en kjerne av elevene som skiller seg ut negativt, så også denne gang. Ved senere turer må vi prøve å fange slike inn i forkant og enten nekte dem å være med, eller at foreldrene deres er med som ledsagere, sier Sunde som likevel betrakter turen totalt sett som vellykket.

Han sier at han ikke kommer til forfølge saken ytterligere, ut over å ringe foreldrene til de involverte elevene direkte.

jarle.martinsen@fvn.no