– Det hele koker ned til at Bernander ikke liker meg, oss eller vår holdning til verden. Han kjører over alt og alle. Ikke minst lytterne, som tross alt er de som betaler lønnen hans, sier Kristopher Schau.

Sammen med redaksjonsmedlemmene Øystein Karlsen og Morten Ståle Nilsen har han hatt ansvaret for «Et Norge I Krig» denne høsten. Nå tar de tre bladet fra munnen i et større intervju med Musikkinformasjonssenterets nettmagasin, Ballade.

– Suksess

– John G. Bernander er leder for en folkefinansiert kanal, men lar personlige vurderinger og hensyn bestemme hva folk skal få høre. En slik lederstil vil over tid føre til at folk som i utgangspunktet har ryggrad og integritet må se ned i bordet eller falle i unåde, sier Karlsen ti Ballade.

– «Et Norge i Krig» er, i forhold til tiden vi har vært på luften, antakelig Petres største lyttersuksess noensinne, mener Karlsen.

Grensen for Bernander skal ha blitt nådd etter et innslag i oktober der en fiktiv serbisk flyktning kom med trusler mot navngitte medarbeidere i Dagbladet Fredag. Ifølge Schau, Nilsen og Karlsen var de omtalte personene varslet på forhånd.

– Selvsagt var det drøyt, men vi står for at vi mener det var klart innenfor rammene av hva man kan tillate seg i satirisk sammenheng, sier de tre.

Dystert

Beskjeden om at programmet ble nedlagt etter kun fire måneder på lufta kom i slutten av november. Radiosjef og tidligere Petre-sjef Heldal tok fullt ansvar for beslutningen.

– Programmet ble for dystert, sa han den gangen.

To uker senere gikk Heldal av.

Øystein Karlsen, som tidligere har vært med på store Petre-suksesser som «XL» og «Herreavdelingen», i tillegg til flere år som markedssjef for NRK Radio, synes det er en mildt sagt merkelig begrunnelse. Han og de andre i redaksjonen er heller ikke i tvil om hvem som egentlig står bak beslutningen.

På spørsmål fra Ballade om Bernander har presset ham i denne saken svarer Heldal:

– Det har jeg ingen kommentar til.

Ikke korstog mot NRK

De tre vrakede radiogutta bedyrer at de ikke er ute på noe korstog mot NRK.

– Snarere tvert imot. Norge trenger institusjonen. Vi har vært tydelige på ståstedet vårt hele tiden, og ville også vært lydhøre for kritikk, om det hadde kommet noen. Ingen tør offisielt å si rett ut til oss at det er Bernander alene som har tatt avgjørelsen, men under bordet har vi fått høre at Bernander skal ha sagt at vi skal bort – «samme om det blir oppslag i VG, eller en offentlig rettssak» sier de tre til Ballade.

«Et Norge I Krig» gikk på luften 30. august 2004. Siste sending er lille julaften.

– Jeg har stått bak mye tull på NRK gjennom årene. Med «Et Norge I Krig» følte jeg at jeg for første gang gjorde noe som hadde litt samfunnsmessig nytte, konkluderer Schau.