KRISTIANSAND: — Da Ansgar Gabrielsen var næringsminister, sa han at verktøykassa var tom. Så kommer Union-saken på bordet en måned før valget, og da har regjeringen plutselig 40 millioner å rutte med. Hykleri, tordner Rolf Terje Klungland.

Ap-representanten mener det største regjeringspartiet fører velgerne bak lyset. Og at de borgerlige partiene ikke har noen aktiv næringspolitikk.

— Den såkalte næringsnøytrale politikken går ut på å ikke gripe inn i markedet. Men i valgkampen prøver de å gi inntrykk av noe annet, sier Klungland.

Han kaller Høyres og regjeringens næringspolitikk «forferdelig», og viser blant annet til kutt i bevilgningene til Innovasjon Norge og arbeidsmarkedstiltak.

— Og næringspolitikken er veldig viktig for vår landsdel. Vest-Agder har landets høyeste eksportinntekter per innbygger, når man ser bort fra oljeproduksjonen.

— Men dette skyldes for en stor del kraftkrevende industri, og dere vil samarbeide med SV, som har en helt annen energipolitikk enn Ap?

— Jeg er enig i at SVs og vår kraftpolitikk ikke er identiske, og dette blir nok et av de vanskeligste områdene i eventuelle regjeringsforhandlinger. Men både SV og Sp har en langt mer aktiv næringspolitikk enn dagens regjering, og det er det viktigste, sier Klungland.

Høyres stortingsrepresentant Peter Gitmark er overrasket over Klunglands angrep.

— Det er sjelden man opplever så sterke ord på et område der det går bra. Men det skyldes vel desperasjon over at de rødgrønne nå ser at de likevel ikke kan ta valgseieren for gitt, sier Gitmark.

Han viser til at 2004 var det første året med stigning i industriarbeidsplasser i Norge.

— Dette er ikke fordi verktøykassen er tom, men fordi vi skaper stabile rammevilkår. Renten ligger i bunn, og jeg har ikke hørt én eneste økonom som mener vi får lavere rente med de rødgrønne, sier Høyre-representanten.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no