London (NTB): Britene stilte ingen krav til at tungtvannet kun måtte brukes til fredelig formål, går det fram i en BBC-dokumentar som ble sendt onsdag kveld.

Tungtvannet ble solgt samtidig som Israels kjernefysiske program var i startfasen. Det er en viktig bestanddel i produksjonen av plutonium, og britiske myndigheter skal ikke engang ha informert USA om salget.

Ukjent for UD

– Vi kan verken avkrefte eller bekrefte opplysningene om at Storbritannia har videresolgt norsk tungtvann til Israel, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til NTB. – Denne saken vil UD undersøke videre, tilføyer hun.

Norge solgte tungtvann til flere land på 1950-tallet, og mesteparten gikk til Sverige, Frankrike og Storbritannia.

I 1959 solgte også Norge 20 tonn tungtvann direkte til Israel, men med krav om at det kun skulle brukes til fredelige formål. Senere solgte Norge ytterligere ett tonn.

– Hvis britene solgte tungtvann videre til Israel, må det være snakk om et annet salg enn det Norge solgte direkte, opplyser Sandsten til NTB.

Overskudd

Tungtvannet som ble videresolgt, stammet ifølge BBC-dokumentaren fra et kjøp som britene gjorde fra Norge i 1956. Senere viste det seg at Storbritannia hadde mer enn de trengte, og embetsmenn bestemte derfor i 1958 at noe kunne selges videre til Israel.

Ifølge arkivmateriale ble tungtvannet sendt med skip fra Storbritannia til Israel i 1959 og 1960. Ingen i den britiske regjeringen skal ha vært involvert i salget. De britiske embetsmennene besluttet dessuten at de ville være i overkant ivrige i tjenesten dersom de fikk Israel til å love at de bare hadde fredelige hensikter, viser dokumentene fra nasjonalarkivene i London.

Tidligere hadde USA nektet å selge tungtvann til Israel uten en slik sikkerhetsgaranti.

Husker ingenting

– Alt i alt foretrekker jeg ikke å nevne dette for amerikanerne, konkluderte Donald Cape i det britiske utenriksdepartementet da beslutningen ble tatt i 1958. Da han denne uken ble kontaktet av BBCs Newsweek, husket han overhodet ikke noe av salget.

Storbritannias tidligere utenriks— og forsvarsminister Lord Gilmour mener at saken er helt spesiell.

– Enten visste embetsmennene som var innblandet, hva de gjorde, eller så visste de det ikke. Jeg vet ikke, sier Gilmour som antar at det lå økonomiske motiver bak salget. Han tror ikke embetsmennene har forstått de politiske implikasjonene.

– Det ser ut som om de bare var opptatt av å få inn litt penger, sier han.

Også i USA er reaksjonene sterke. President John F. Kennedys forsvarsminister, Robert McNamara, sier til BBC at han er forbløffet over at amerikanerne ikke ble informert.

Hemmelig anlegg

Tungtvann, som er en annen betegnelse for deuteriumoksid, kan brukes til å omdanne uran til plutonium, som igjen kan brukes i atomvåpen.

Israel trengte tungtvannet til landets hemmelige atomreaktor i Negev-ørkenen. Landet har aldri innrømmet at det er i besittelse av atomvåpen, men Norge har heller aldri fått et troverdig svar på om tungtvannet som ble solgt i 1959, virkelig bare ble brukt til fredelige formål.

Til nå har Norge og Frankrike blitt anklaget for å ha hjulpet Israel med produksjonen at atomvåpen. Det er første gang at det avsløres at også britene kan ha bidratt.

Israel har ikke underskrevet den internasjonale ikkespredningsavtalen, og landets atomanlegg er derfor ikke tilgjengelige for FN-inspektører.

(©NTB)