Bondevik har sagt at det er uaktuelt å forhandle med Frp, uansett hvor stort partiet blir, og det har ikke Hagen tatt nådig opp.

Allerede i juni uttalte Hagen at det er uaktuelt å støtte en borgerlig regjering med Bondevik som statsminister etter valget. I Redaksjon EN i går kveld gjentok Hagen sitt ultimatum, og spørsmålet om Bondevik overskygget alt annet i det som skulle ha vært en duell med Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg. Og tv-sendingen bekreftet det som kan bli Hagens store problem i valgkampen. At fokus ikke er på Frps saker og politikk, men på vendettaen mot Bondevik.

Det er vanskelig å skjønne hva Hagen vil med sitt korstog mot Bondevik. Og nærmere en fornuftig forklaring kom han ikke i går kveld, selv om han forsøkte. Han peker på at det er naturlig at det største borgerlige partiet etter valget får statsministeren. Det kan bli Frp, men også Høyre. Slik kan en mistenke Hagen for å forsøke å skape splittelse regjeringspartiene imellom. Det har han ikke lykkes med. Høyre, KrF og Venstre virker å være mer sammensveiset enn noensinne, og har Bondevik som sin statsministerkandidat.

Den drevne strategen Carl I. Hagen har trengt seg selv og sitt parti opp i et hjørne. For det eneste han kan oppnå med jakten på Bondevik, er å felle en borgerlig regjering. Skulle det bli borgerlig flertall etter valget, og regjeringspartiene holder fast på Bondevik som statsminister, er likevel regjeringens dager talte. Hvis Hagen står fast ved det han har sagt i sommer, og gjentok i går kveld.

Frp har bestrebet seg på å fremstå som striglet og pålitelig de siste årene. Så forutsigbart har mange i Høyre og KrF opplevd Frp at de har tatt til orde for et mer forpliktende samarbeid. Disse stemmene er blitt tause etter at Hagen startet sitt hevntokt mot Bondevik. Og det kan ta tid før Frp igjen blir vurdert tatt inn i varmen.

Valgsendingen i går kveld viste at Carl I. Hagen har manøvrert seg inn i en posisjon han ikke er bekvem med. Han var ikke sitt gamle jeg. Særlig hadde han problemer med å forklare hvilken regjering han ønsker seg. Ikke vil han ha Stoltenberg og hans rødgrønne kolleger. Og heller ikke de borgerlige med Bondevik i spissen. Hagen og Stoltenberg var rørende enige om at det nå er kaotisk på den borgerlige siden, og at det er vanskelig for velgerne å vite hva de stemmer for hvis de stemmer borgerlig. Men noe ansvar for kaoset vil ikke Hagen påta seg. Akkurat der er han til å kjenne igjen.