KRISTIANSAND: — I høst har klimaendringene kommet tettere på livet. Det har vært ekstremt mildvær, man ser tydelig at isbreene smelter. Det må kraftige beslutninger til, sier initiativtaker Ingunn Trosby til Fædrelandsvennen.

Den 41 år gamle designeren har aldri lenket seg fast til en borerigg eller betalt medlemskap i noen miljøorganisasjon. Men hun er bekymret, og mener miljøet nå fortjener en ny «røykelov» - et modig krafttak som på sikt vil bli applaudert av massene.

Tiden er moden Det spontane fakkeltoget samlet 60-70 personer i går kveld. De uttrykker det stadig flere har tenkt i høst: Tiden er i ferd med å renne ut for vår klode.

— Jeg håper fakkeltoget i kveld vil bidra til økt bevissthet om at vi må gjøre vår del for at levelig klima. Hvis vi rike i Norge ikke tar vår del, hvem skal da gjøre det, spurte ordfører Jan Oddvar Skisland i sin appell utenfor Domkirken.

Så la de i vei under parolene «Stans klimaendringene!», «Billigere buss og tog - dyrere bensin!», «Ja til dyrere flyreiser!», «Lavere levestandard - høyere livskvalitet!», «Gjør det lettere å ta miljøvennlige valg!», «Forbruk egen energi - bruk sykkel!» og «Bruk hodet - vi har bare en klode».

  • Vi trenger større bevissthet på alle plan. Politikerne må bli dristigere og gjøre upopulære vedtak. Folk flest kan bruke sykkel fremfor bil, tog i stedet for fly, og forbruke mindre, mener Ingunn Trosby.

Og der vandret de gjennom Markens midt i forbrukets høytid.

Skremmende - Det er veldig dramatisk egentlig. Jeg var akkurat på seminar med nordiske klimaforskere, og det de forteller er skremmende. Det går fortere enn tidligere antatt, og for hvert år som går, blir konsekvensene store, forteller miljøvernsjef Øystein Holvik fra Kristiansand kommune.

Fra sin posisjon fremst i fakkeltoget snakker han om stikkordene «bilen, biffen og boligen».

— Kanskje kan man klare seg med én bil i stedet for to, og spare mye både i økonomi og miljø. Men det kan bety at man må bruke buss eller sykkel en gang i mellom.

Selv har Holvik montert både rentbrennende vedovn og varmepumpe i sin bolig denne høsten.

Og med biffen menes at kjøttprodukter krever ti ganger så store ressurser (og klimautslipp) å fremstille, sammenlignet med kornprodukter.

Han kunne like gjerne sagt ribba.